Bij veel sporten hoort ook veel eiwitten eten. Het is belangrijk om genoeg proteïnen te eten als je het optimale spierherstel wilt hebben. Hier kun je eiwitshakes bij nemen als supplement, maar er zit een groot nadeel aan. Je gaat er enorme scheten van laten. Maar waar komen die eiwitscheten vandaan?

Eiwitscheten zijn vervelende dingen

Zit je net in de auto na het sporten, of op de bank bij je vriendin. Je hebt net gesport, eiwitshake erin gegooid, en klaar om je spieren te laten herstellen. En dan voel je ineens iets opkomen. Je probeert het nog in te houden, maar het is  helaas niet te stoppen. En ondanks dat scheten laten goed is voor je relatie, is je vriendin hier natuurlijk niet blij mee. En anderen in je omgeving ook niet. Want deze stinkbommen wil je je ergste vijand niet aandoen.

Waar komen eiwitscheten vandaan?

Het antwoord op die vraag ligt bij de bron van veel windjes: je darmen. Daarvoor beginnen we bij het opdrinken van jouw shake, ongeacht welke soort eiwitshake dat is. Wat er dan gebeurt is dat er een enorme hoeveelheid eiwit in één keer je darmen binnen komt. Dat is zo’n grote plotselinge hoeveelheid, dat je dunne darm dat niet in één keer kan verteren. Het afbreken van eiwit kost namelijk meer moeite voor je dunne darm dan bijvoorbeeld koolhydraten.

Dat op zich zorgt nog niet voor die eiwitscheten, maar het volgende wel. De rest van het eiwit wordt namelijk doorgestuurd naar je dikke darm. De biljoenen bacteriën die er daar mee aan de slag gaan, zorgen voor fermentatie. En wat komt er vrij bij fermentatie: gas. Bovendien kan het soms zelfs zijn dat eiwitten gaan rotten in je darmen en dat brengt een stank van jewelste met zich mee.

Eiwitscheten voorkomen

Om eiwitscheten te voorkomen, kun je misschien maar het best het verteringsproces zo snel mogelijk laten plaatsvinden. Zo geef je de eiwitten weinig tijd om te gaan rotten en stank te veroorzaken. Met wat probiotica zoals Yakult of yoghurt kun je al een boel extra bacteriën aan je darmen geven om het verteerproces te versnellen. En een ander belangrijk punt is dat eiwitshakes vaak veel lactose bevatten. Wei-eiwit is bijvoorbeeld lactose-eiwit. Mensen reageren vaak slecht op lactose in de darmen, dus misschien is een vegan optie dan de betere keus.