Ben jij een beetje een speurder? Detectiveseries zijn hartstikke populair. We fantaseren ons allemaal wel eens in de rol van een mysterieuze rechercheur die allerlei heftige moordzaken op moet lossen en aan het einde van de dag de dader achter slot en grendel zet.

Detectiveseries

Om de Detectivemaand op NPO te vieren en omdat jij er maar niet genoeg van krijgt, hebben wij vijf detectiveseries op een rij gezet die op Netflix te vinden zijn. Opvallend is dat, hoewel het allemaal detectiveseries zijn, ze wel allemaal daar op een eigen manier een heel eigen invulling aangeven. Met de volgende series zit jij absoluut goed.

Luther

Voor fans van The Wire kan het even schrikken zijn om Stringer Bell aan de andere kant van de wet te zien staan. Idris Elba spreekt in de rol van detective John Luther bovendien met zijn eigen Britse accent. Aan het begin van de serie werkt Luther voor het Serious Crime Unit van de politie in Londen. Luther is een toegewijde rechercheur die zich obsessief op zijn werk stort. Dit zorgt er ook voor dat hij duisternis van zaken die behandelt niet altijd buiten de deur kan houden. Zijn grootste vijand is de briljante en psychopathische moordenaar Alice Morgan (Ruth Wilson).

Lucifer

Een van de meer eigenaardige detectiveseries. In Lucifer heeft de Duivel (Tom Ellis) het wel gezien in de duistere krochten van de hel. Hij verkast naar het zonnige Los Angeles. Daar richt hij een hippe nachtclub op. Als hij betrokken raakt bij een moordonderzoek, wordt hij door rechercheur Chloe Decker (Lauren German) ingezet als adviseur voor de LAPD. Lucifer is namelijk in staat mensen dingen te laten zeggen die ze eigenlijk voor zich wilden houden, best handig. In seizoen vier voegt Inbar Lavi zich bij de cast, dat afgelopen op Netflix verscheen.

Fargo

Fargo is een Netflix serie die gebaseerd is op de gelijknamige Coen Brothers-film. De broers fungeren hier als producenten. De wereld en setting uit de film wordt gebruikt voor deze serie. De serie speelt zich af in het anders zo slaperige Fargo in het ijskoude Minnesota. Ieder seizoen kent een andere cast en een andere verhaallijn. Wel staat moord en misdaad ieder seizoen centraal. In seizoen één zagen Billy Bob Thornton en Martin Freeman. Seizoen twee had Kirsten Dunst, terwijl in het derde seizoen er onder andere rollen waren voor Ewan McGregor en Carrie Coon. Het is een unieke titel binnen de detectiveseries.

The Bridge

Niet alleen Engelstalige detectiveseries in de lijst, dus zet die ondertiteling maar aan. In deze productie die deels Noors en deels Zweeds speelt Sofia Helin de hoofdrol van detective Saga Norén. De serie begint met de vondst van een lijk precies op het midden van de Øresund-brug. Dit is de brug Malmö in Zweden verbindt met Kopenhagen in Denemarken. Hierdoor is een samenwerking tussen Zweden en Denemarken nodig. Norén is van de Zweedse kant van het onderzoek. In seizoen één en twee is Martin Rohde (Kim Bodnia) haar Deense collega. In seizoen drie en vier is dat Henrik Sabroe, gespeeld door Thure Lindhardt.

The Sinner

The Sinner is een van de populairste detectiveseries die nieuw zijn op Netflix. Jessica Biel is een van de producenten van deze serie. In seizoen één heeft zij tevens de rol van Cora Tannetti. Ze is een ogenschijnlijk doodnormale moeder. Op een dag op het strand steekt ze ineens vanuit het niets een voor haar onbekende man dood. De enige die gelooft dat er meer aan de hand is, is rechercheur Harry Ambrose (Bill Pullman). In seizoen twee keert hij terug. Bovendien komen we Carrie Coon als rechercheur Vera Walker tegen. Een derde seizoen is reeds in ontwikkeling.

Bekijk ook de eerste trailer voor de nieuwe sci-fi film met Brad Pitt Ad Astra.