Cars & Bikes

Auto leasen? Dit zijn de verschillende opties

opties lease auto's

Ben je toe aan een nieuwe wagen, dan is het verleidelijk om je volgende wagen te leasen. Krijg je van je werkgever een wagen aangeboden, dan is die keuze vaak snel gemaakt, maar in alle andere gevallen is het verstandig om goed te kijken naar de verschillende mogelijkheden. De belangrijkste verschillen hebben we alvast voor je opgezocht.

Welke lease-opties voor auto’s zijn er?

Als je het hebt over een lease-wagen, dan gaat het vaak om een auto die door de werkgever wordt verstrekt. Dat klinkt leuk, maar het is in feite niks anders dan loon in natura. Alhoewel het lijkt alsof je een prima deal hebt met je werkgever, is het wel iets waar je rekening mee moet houden. Deze leasevorm is aantrekkelijk als je veel kilometers maakt, dat wil zeggen minimaal 5000 kilometer per jaar. Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten, want vanaf 197 euro per maand kun je al een nieuwe wagen rijden.

Private lease

Heb je geen vrijgevige baas die jou een auto uit laat kiezen, dan is er nog de mogelijkheid van de private lease. Je leaset dan direct van de lease maatschappij. Zie het als een vorm van huren waarbij je voor een vast bedrag per maand de beschikking krijgt over een nieuwe auto. In dat geval zit alles in je maandbedrag verborgen: de autoverzekering, wegenbelasting, reparaties, hulp bij pech en vaak ook het onderhoud. Het enige wat je wel betaalt is  de brandstof en eventuele boetes. In deze constructie wordt je nooit eigenaar van de wagen, nadat het leasecontract is beëindigd blijft de wagen gewoon eigendom van de leasemaatschappij.

Financial lease (huurkoop)

In sommige gevallen is het mogelijk om een auto te kopen op basis van huurkoop. In feite is dit geen lease constructie zoals in voorgaande gevallen, ook al wordt het wel zo gepresenteerd door het financial lease of financiële leasete noemen. Bij deze constructie word je in tegenstelling tot de private lease wél eigenaar van de wagen na afloop van het leasecontract.

Financial lease kan voordelig zijn omdat je in het maandbedrag niet de aanvullende kosten zijn opgenomen. Met andere woorden, je betaalt zelf voor zaken als het onderhoud van de auto, de motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering. Daar komt bij dat je vaak een aanbetaling moet doen en je op het einde van het contract blijft zitten met een restwaarde. Dat doet men niet voor niks: op die manier zijn de maandkosten relatief laag. Het wil overigens niet zeggen dat deze constructie goedkoop is. Juist omdat je na afloop eigenaar bent van de wagen zijn de maandtermijnen vaak een stuk hoger in vergelijking met private lease.

Short lease

Het leasen van een wagen is leuk en kan slim zijn, maar wat als je een auto slechts een paar maanden nodig hebt en geen jaar lang? In dat geval is er nog een derde optie: short lease. Je huurt dan een (nieuwe) wagen voor een paar maanden. Ben je bijvoorbeeld zzp’er en heb je een langdurige opdracht binnen geharkt waarbij je op locatie moet werken, dan kan dit een prima mogelijkheid zijn. In veel gevallen is een short lease contract dagelijks opzegbaar.

Occasion lease

Wil je als particulier wel een auto leasen, maar is de maandtermijn een struikelblok, dan is occasion-lease wellicht een betere optie. In veel gevallen gaat het dan om contracten met een looptijd van 12 maanden. Overigens betekent dit niet dat het altijd goedkoper is dan private-lease. Soms doe je er zelfs beter aan om te kiezen voor het kopen van een occasion.