Cars & Bikes

Zakelijke lease of private lease van je wagen: wat is beter?

auto leasen

De tijd dat je nog gewoon naar de dealer ging om zelf een auto te kopen, al dan niet gefinancierd, ligt ver achter ons. In veel gevallen is het leasen een stuk efficiënter. Voor een van te voren overeengekomen bedrag rij je in de wagen van je keuze en je hebt er verder geen omkijken naar. Leasen dus, waarbij je de keuze hebt tussen private lease of zakelijke lease. De verschillen, maar ook de voor- en nadelen zijn niet altijd even duidelijk.

Je auto leasen

Als het over het leasen van een auto gaat dan is de overweging voor het type leasecontract, vaak een kwestie van wikken en wegen. In veel gevallen wordt er scherp gekeken naar twee zaken: het beschikbare budget en de bijtelling. Daarnaast is het minstens zo belangrijk hoe je de wagen gaat gebruiken. Voor de ondernemer wordt het zo mogelijk nog ingewikkelder. Die kan zijn zakelijke wagen privé gaan gebruiken of de privé auto juist zakelijk gaan gebruiken.

Private lease

In feite is private lease de mogelijkheid voor een particulier om een auto te leasen in plaats van deze aan te schaffen. Het voordeel is duidelijk: geen hoge aanschafkosten terwijl het onderhoud en de kosten voor de verzekering  in de leaseprijs zijn inbegrepen.

Zakelijke lease

Bij de zakelijke lease heb je zelf geen kosten (tenzij je zelf ondernemer bent uiteraard). In veel gevallen stelt een werkgever een mobiliteitsbudget beschikbaar aan jou als werknemer. Met dat budget kun je bijvoorbeeld een leasewagen aan schaffen. Je hebt in dat geval geen vaste maandelijkse kostenpost, maar je kan in veel gevallen wel te maken krijgen met een bijtelling.

De bijtelling

Om het geheel nog verwarrender te maken speelt de bijtelling ook een belangrijke rol. De extra belasting is van toepassing als je met je zakelijke wagen meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Een goede kilometerregistratie is dus zeker van belang.

Het bedrag van de bijtelling is afhankelijk van de wagen die je rijdt of liever gezegd: de CO2-uitstoot. Om dit te berekenen zijn twee tarieven van toepassing:

  • 8%: volledig elektrische voertuigen en waterstofauto’s.
  • 22%: alle andere voertuigen.

Naast bovenstaande tarieven is ook de cataloguswaarde van belang voor een elektrische wagen. Tot een  waarde 45.000 euro geldt een bijtelling van 8%. Het deel wat daarboven zit kent een tarief van 22%.

Private lease versus zakelijk lease: de overeenkomsten

In beide gevallen is er sprake van het recht op vervangend vervoer. Gebeurt er iets met de wagen, dan is dat in ieder geval een zorg minder. Een en ander is wel afhankelijk van de leasemaatschappij, maar normaliter zal je niet meer dan drie dagen zonder vervoer zitten.

Verschillen tussen private lease en leaseauto van de werkgever

Naast overeenkomsten zijn er ook duidelijke verschillen. Allereerst is er het kostenplaatje. Kies je voor een zakelijke lease (en heb je geen eigen onderneming), dan ben je in principe enkel de kosten voor de bijtelling kwijt. Daarnaast kun je, afhankelijk van de afspraken met de werkgever, ook wat brandstof kosten hebben.

Kies je voor private lease dan liggen de kosten hoger. Je betaalt uiteraard het bedrag wat is overeengekomen met de leasemaatschappij, daarnaast betaal je de brandstofkosten zelf.

Andere baan

Een ander belangrijk punt is de vraag wat er gebeurt als je van baan verandert. Een leasecontract opzeggen is niet zo eenvoudig en vaak is er sprake van een opzegtermijn. Naast de opzegtermijn kan een leasemaatschappij ook een boete in rekening brengen. Dit is niet alleen van toepassing bij een private lease, ook bij een zakelijke lease kan er sprake zijn van tal van beperkende voorwaarden. Zo kan een werkgever bepalen dat je bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst aansprakelijk bent voor de boetebepaling uit het leasecontract. Lees het contract dat je gaat afsluiten dus goed na voor je tekent.