Een goede gezondheid gaat boven alles. Dat gezegd hebbende, is er eigenlijk niks gezonder dan bruin brood, of liever gezegd, volkoren producten. Ook volkoren spaghetti is bijvoorbeeld gezonder dan de witte variant. De reden: volkoren producten bevatten veel vezels en tal van andere voedingsstoffen die super gezond zijn!

Volkoren producten zijn veel gezonder

Om te begrijpen waarom volkoren producten zo gezond zijn, is het belang om eerst te weten wat de term volkoren inhoudt. Simpel gezegd verwijst het naar het belangrijkste ingrediënt: de graankorrel. Je kan er dus vanuit gaan dat producten die van graan zijn gemaakt, volkoren producten zijn. Denk aan brood, crackers en pasta bijvoorbeeld. Nu zul je denken dat wit brood ook van graan wordt gemaakt, maar er is een belangrijk verschil. Tijdens het malen van de graankorrels krijg je volkorenmeel. Daar zitten dus ook de vliesjes en de kiem van de graankorrel in. Als die er worden uitgefilterd, houd je enkel het meel over, Dat wordt weer gebruikt voor het maken van wit brood.

brood

Bruin brood en andere volkoren producten

Het meel voor bruin brood en andere volkoren producten bevat dat vliesje en de kiem dus wel. Overigens is volkoren bekend in verschillende vormen, denk maar aan maïs, rogge, gerst, spelt, rijst en haver. Daarnaast vallen de meer moderne soorten als quinoa en boekweit ook onder de term ‘volkoren. ‘

Voedingsstoffen

De belangrijkste reden om te stellen dat volkoren producten gezond zijn, komt omdat ze veel vezels bevatten. Daarnaast bevatten volkoren producten ook andere stoffen zoals gezonde vetten, vitamines en mineralen. De vezels,  vitamines en mineralen zitten vooral in de zemel die daarnaast ook vezels bevatten. Die vezels zijn juist belangrijk omdat die zorgen voor een vol gevoel en de darmen flink laten werken. Volkoren producten bevatten daarnaast in vergelijking met de ‘witte’ producten minder koolhydraten en calorieën waardoor het in principe ook geschikt is voor diabetici.

brood

Gezonder

Naast de eerder genoemde voordelen, heeft het eten van volkoren producten nog meer positieve gevolgen. Zo vermindert het risico op hart- en vaatziekten en is er sprake van een gunstig effect op ontstekingen en de stolling van het bloed. Eet je veel volkoren producten dan verlaag je ook de kans op het ontstaan van verschillende kankersoorten en raakt de darmwand minder snel geïrriteerd. Deze vezels in volkoren producten zorgen daarnaast voor een prima voedingsbodem voor de noodzakelijke bacteriën in je darmen.

Zoveel vezels heb je nodig

De hoeveelheid vezels die je dagelijks nodig hebt is gemiddeld 30 gram. Dat zou in een ideale situatie het geval zijn, de realiteit is dat je dat vaak niet haalt. In Nederland ligt het gemiddelde op 21 gram. Dat komt vooral doordat we te vaak kiezen voor makkelijke maaltijden en dus te weinig vezels binnen krijgen. Wit brood is immers lekkerder en makkelijker te verteren, bovendien is niet iedereen gek op vezelrijke groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten.  Het kan dus raadzaam zijn op even kritisch te kijken naar je eigen eetgewoontes en een omslag te maken zodat je volop kan profiteren van de goede eigenschappen van vezels.