Heb je wel eens van Tony Parker gehoord? De inmiddels gestopte Franse basketballer heeft namelijk een eigen documentaireserie gekregen. Was je fan van The Last DanceDan is Tony Parker: The Final Shot sowieso ook wat voor jou.

Wie is Tony Parker?

Tony Parker wordt genoemd als de grootste en beste Franse basketballer aller tijden. In de NBA is hij uitgegroeid tot een legende, met dank aan al zijn jaren bij de San Antonio Spurs. De coach van die ploeg, Gregg Popovich, is al sinds 1996 de baas daar en koos in 2001 voor Parker, die daarvoor in Frankrijk speelde. Als tweede Fransman ooit in de NBA wist hij jarenlang op torenhoog niveau te presteren. Als pointguard heeft hij maar liefst vier keer de titel gewonnen met de San Antonio Spurs, een unieke prestatie. Dat is dus niet onopgemerkt gebleven.

Documentaire over deze legende

Het kon dus ook niet missen dat deze docu over Tony Parker een succes zou worden. We volgen de Fransman op chronologische wijze door zijn carrière, tot aan het moment dat hij in 2019 besloot te stoppen met basketballen. We zien grote sporthelden aan het woord, die met Parker te maken hebben gehad. Ook Thierry Henry, de Franse voetballer, spreekt over hem als één van zijn beste vrienden. Verder zien we Michael Jordan en Kobe Bryant over hem praten. De op ongelukkige wijze overleden Bryant zegt zelfs dat Tony Parker er hoogstpersoonlijk voor heeft gezorgd dat hij niet meer prijzen heeft gewonnen. En dat mag je dan zeker opvatten als een compliment.

Voor de fans van basketbal, en in het bijzonder Franse basketballers, is Tony Parker: The Final Shot een documentaire die je gezien moet hebben. Voor mensen die documentaires over topsport interessant vinden is het zeker een aanrader. De persoon achter een speler is vaak veel meer dan alleen de sport zelf. Dat gaan we nogmaals zien.

Tony Parker: The Final Shot is vanaf nu te zien op Netflix. Het is geen serie deze keer, maar een losse film. Dus ga er dan maar even goed voor zitten.