Other

Onderzoek wijst uit: wie veel alcohol drinkt, heeft hier meer last van

bier vrienden

Slecht nieuws voor de liefhebber van een drankje. Uit onderzoek blijkt dat alcohol niet alleen fysiek een negatief effect heeft op je lichaam. Het zorgt er ook nog eens voor dat je meer gestoken wordt door muggen. Hoe dat kan heeft waarschijnlijk te maken met de geur die je verspreidt wanneer je alcohol drinkt. Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2002 is dit naar voren gekomen. Wel handig om even naar te kijken, aangezien de muggen nu alweer tevoorschijn komen. Warm weer gaat helaas gepaard met jeukende bulten.

Onderzoek naar muggensteken

Onderzoekers uit Japan hebben in 2002 een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat mensen die alcohol drinken, meer gestoken worden door muggen. Hierbij is een groep van twaalf mannen tussen de 20 en 58 jaar getest. Ook hoorde een 24-jarige vrouw bij de onderzoeksgroep. Als controle was er een 30-jarige man gekozen. Bij de groep werd het zweet en de temperatuur opgemeten van tevoren. Daarna dronk iedereen 350 ml bier van 5,5 procent alcohol en werd het zweet en de temperatuur opnieuw gecontroleerd.

Meer drinken, meer muggen

De onderzoeksgroep zat in een ruimte waar ook muggen rondvlogen. Muggen kunnen niet heel goed zien, maar kunnen wel ruiken. Dat is waar ze op af komen voordat ze iemand steken. Als je dus sterk naar zweet ruikt, betekent dat dat je een heel erg levend mens bent met een herkenbare geur. Uit het Japanse onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen het drinken van alcohol en de hoeveelheid muggensteken. Als je alcohol drinkt, is de kans groter dat een mug even komt proeven hoe jouw bloed smaakt.

Ondanks dat is er geen duidelijk verband gevonden tussen de hoeveelheid alcohol in zweet, je lichaamstemperatuur en de muggensteken. Maar omdat wel duidelijk is geworden dat je door alcohol meer gestoken wordt, kun je tijdens een warme zomeravond misschien beter van de alcohol afblijven. Of je pakt je BugBuster erbij en schiet ze allemaal uit de lucht.