Wij besteden er met z’n allen een derde van ons leven aan: slapen. Het is niet alleen nuttig, maar veel meer dan dat. Slapen is een primaire levensbehoefte. Daarom is het maar wat belangrijk om je slaap goed op orde te hebben. Wij helpen je daar een handje bij. Zie hier 5 tips voor een een betere nachtrust.

5 tips voor een betere nachtrust

Met het verbeteren van je slaapkwaliteit, verbeteren je prestaties. En dat is niet het enige. Het houdt je lichaam en geest gezond. Als je niet wilt instorten is het dus aan te raden om met enige regelmaat in je warme bed te kruipen. Om jou een droomreis naar dromenland te bezorgen, zetten wij 5 tips voor een betere nachtrust op een rijtje.

1. Zorg voor de juiste temperatuur

De eerste uit het rijtje van tips voor een betere nachtrust heeft betrekking op de slaapkamertemperatuur. Onderzoek heeft uitgewezen dat frisse lucht én een goede slaapkamertemperatuur essentieel zijn voor de duur en kwaliteit van je slaap. Nu verschilt dat per mens – de één is een koukleum, de ander een heethoofd – maar de gewenste slaaptemperatuur lig voor iedereen tussen de 17 en 21 graden. Dromenland, here I come!

2. Kies voor gedimd licht in de late uurtjes

Je slaap-waakritme wordt beïnvloed door je biologische klok. Licht en donker spelen daar een belangrijke rol in. Het dimmen van licht, maar ook geluid, geeft jouw ‘slaapsysteem’ een duwtje in de goede richting. Zet dus voortaan je LED panelen 60×60 op standje minimaal. Dat vind je biologische klok én je slaapritme wel zo prettig. Deze tip voor een betere nachtrust kun je in je zak steken.

tips voor een betere nachtrust

3. Houd schermen weg uit de slaapkamer

Eén van de belangrijkste tips voor een betere nachtrust is het verwijderen van schermen uit je slaapkamer. Schermen zijn een probleem voor je nachtrust. En dan hebben we het niet over die ene sport waarbij je de tegenstander met een sabel probeert te raken, maar over schermen van computers, televisies, mobieltjes en die hele mikmak. Waarom zijn deze problematisch? Ze zorgen ervoor dat de aanmaak van melatonine – een stofje dat het lichaam aanmaakt om het lichaam in slaaptoestand te brengen – tegenwerkt. Ook wordt je mentaal geactiveerd, waardoor je ‘aan blijft’, zelfs als de LED panelen 30×120 uitstaan.

4. Creëer een slaapritueel

Het creëren van een routine is één van de tips voor een betere nachtrust die je goed in je oren moet knopen. Uit onderzoek blijkt dat een slaapritueel helpt om een goed slaap-waakritme te krijgen. Hoe dat komt? Door de voorspelbaarheid van de opeenvolgende stappen. Het lichaam ziet het als een soort script met een bekende afloopt. Eenmaal aan de routine begonnen, weet het lichaam dat het tijd is om in de slaapstand te raken.

5. Bewegen, bewegen, bewegen

De laatste uit het rijtje van tips voor een betere nachtrust is beweging. Door veel te bewegen verbrandt je lichaam (hersen)energie en produceert je lichaam reststof (adenosine), die zorgt voor een slaapgevoel. Als je te weinig van dit stofje in je lichaam hebt, krijg je een onderbroken nacht. En dat moeten we natuurlijk niet hebben.

tips om een betere nachtrust te krijgen 5