Ochtenden zijn niet voor iedereen een feestje. Zeker wanneer de wekker vroeg staat is het een uitdaging om wakker te worden en het warme bed te verlaten. Daarom is het fijn om een paar tips te krijgen om de ochtenden wat draaglijker te maken.

Zorg voor een goed matras

Een goed matras is één van de dingen waar je misschien niet gelijk aan denkt als je niet goed slaapt. Je hebt dit matras al jaren en het lag altijd prima. Toch zijn die ochtenden verrassend zwaar elke keer, na wellicht een vrij onrustige nacht. Een matras is op een gegeven moment ook opgebruikt en ligt niet meer goed. Dan is dit het moment om een keertje langs de beddenwinkel te gaan en je bed een upgrade te geven.

ochtenden

Krijg je nachtrust op orde

Los van een goed matras zijn er nog tal van factoren van invloed op je slaap. We zijn gewend vooral te kijken naar de slaapkwantiteit (haal je wel genoeg uren slaap?) en minder naar de slaapkwaliteit. Je kunt misschien de acht uur netjes aantikken, maar als jij hele onrustig slaapt zul je je niet uitgeruster voelen dan na zeven goede uren. Dingen die aan je kwaliteit kunnen bijdragen zijn:

  • zorg ervoor dat de slaapkamertemperatuur juist is, te warm slapen is funest voor je slaap;
  • zorg voor een donkere kamer;
  • kijk voor het slapen niet te veel meer op schermen en probeer jezelf los te koppelen van de werkdag. Piekeren over die meeting van vrijdag kan morgen ook, eerst goed slapen;
  • zorg voor een ritme. Hoe beter je ritme hoe stabieler en kwalitatief beter je nachten.

Bereid je ochtenden voor

Er zijn een aantal trucs om je ochtenden sneller te laten verlopen. Dit kan verrassend veel tijd schelen waardoor jij de wekker later kunt zetten. Dat halve uurtje extra uitslapen kan zomaar wonderen doen.

Begin bijvoorbeeld met het uitzoeken en klaarleggen van je kleren van tevoren. In de ochtend hoef je die dan alleen nog maar aan te trekken. Afhankelijk van hoe modieus jij bent kun je stiekem toch best een poos bezig zijn met het uitzoeken van jouw kleren.

Je kunt in de avond nog meer voorbereiden voor ’s ochtends. Zo kun je het koffiezetapparaat vast zo instellen dat je hem in de ochtend alleen nog maar aan hoeft te zetten. De lunch ligt dan al klaar in de koelkast en je sleutels liggen al klaar. Bij elkaar scheelt dit toch een hoop kleine minuutjes die de ochtend een stuk makkelijker maken!

ochtenden

Stress besparen is vrolijk de dag klaren

Je zult merken dat niet alleen praktisch gezien je ochtenden rustiger worden op deze manier. Ook in je hoofd begint de dag rustiger en meer ontspannen. Na het opstaan is er meer tijd en heb je minder werkzaamheden. Misschien kun je wel een paar minuten eerder richting werk, zodat onderweg ook minder haast is. Kom een keertje niet bezweet aan en pak vast rustig een kop koffie. De dag begint veel lekkerder dan je gewend bent en dit komt zowel in je stemming als je productiviteit terug. Probeer het een keer en versla dat ochtendhumeur!