In 2014 kwam het Japanse motormerk Yamaha met de eerste MT-09, een hyper naked bike. De motorfiets zit in een heerlijke klasse als je het ons vraagt en is een directe concurrent van de Triumph Street Triple, Kawasaki Z900 en MV Agusta Brutale 800.

We mochten een week lang met Yamaha’s nieuwste en exclusieve MT-09 SP over de Nederlandse wegen knallen.

De looks

Yamaha’s best verkopende serie MT-09 is een geliefde motorfiets onder de motorrijders. Niet alleen de prestaties maar ook de uitstraling van de motorfiets is iets wat in de smaak valt, ook bij ons. Wat ons als eerste opvalt qua looks is natuurlijk de kleurstelling. Het SP-model heeft de kenmerkende kleur Silver Blu Carbon, een matzwart motorblok en matzwarte lak met zilveren accenten. Ook valt de felle kleur van de voorvork erg op, de perfecte combinatie met de donkerblauwe tienspaaksvelgen.

DSC_0021 DSC_0029 DSC_0013 DSC_0012

Vergeleken met de MT-10 SP, heeft de MT-09 SP een meer speelse uitstraling. De MT-09 SP is wat slanker en heeft een uitstraling van een motorfiets die heerlijk wendbaar is, spoiler: Dat is ook zo!

Het 847cc ‘CP3’ motorblok

De MT-09 SP heeft een 847cc ‘CP3’ driecilinder motorblok. Wat ons meteen opviel was de koppel waarmee je moeiteloos vanuit lage toerentallen wegtrekt. Zodra je de toerentallen omhoog krikt en de gashendel meer open zet voel je de brullende 115 pk onder je zadel. Hou je de versnelling laag dan trek je geheid je voorwiel van het asfalt. De topsnelheid ligt op 225 km/u.

Yamaha MT-09 SP

De zithouding op de motorfiets is vrij rechtop. Hierdoor kan je bij hogere snelheden wat meer last hebben van de wind, wel heb je goed overzicht in het verkeer. De motorfiets weegt met een volle tank 193 kg, samen met de ‘slanke’ bouw kan je er op lage snelheden perfect mee manoeuvreren. Dankzij de Öhlins schokbreker voelt de motorfiets stabiel en soepel.

Het motorkarakter is in te stellen middels de D-mode-knop. Er zijn drie standen, van mild tot agressief. Ook is quickshifter behoorlijk verslavend, een luxe die erg snel wend en laat je rap wegtrekken na stilstand.

SP

De letters SP staan voor Sport Production. In het verleden kregen SP-modellen opgevoerde blokken, verbeterde frames, carbonkuipen en meer technische upgrades. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar heeft het SP-model een aantal (kleinere) upgrades tegenover de originele MT-09.

Yamaha MT-09 SP

Conclusie

Kortom, de MT-09 SP is een fijne motorfiets om om te rijden. De motorfiets is snel en makkelijk wendbaar, het perfecte recept voor een mooie plezierige rijervaring. De Yamaha MT-09 SP is verkrijgbaar vanaf € 11.999,00.

Wil je toch een trede hoger op de ladder dan is Yamaha’s 160 pk sterke MT-10 SP wellicht iets voor jou.