We vallen meteen met de deur in huis. Deze wodka is gemaakt van radioactieve granen uit Tsjernobyl en volgens wetenschapper zou je het gewoon veilig kunnen drinken. Nou, dan komen we nu op het puntje waarmee we ‘het huis’ binnen betreden: wij durven dit niet! Je zou toch eigenlijk haast wel gek moeten zijn om dit te drinken? Uit de serie Chernobyl konden we al ophalen, dat ze eerst zeiden dat het veilig was en voor je het weet heb je een tweede hoofd aan je lichaam groeien. Maar goed schijnbaar is het veilig!

Tsjernobyl

In 1986 stond de wereld even compleet op zijn kop, of in ieder geval Rusland, door de grootste kernkrampcentrale dat de wereld rijk is. Al ruim 30 jaar zijn wetenschappers bezig met het onderzoeken van de ramp en de verwoeste omliggende gebieden. Deze worden als zeer onveilig verklaard, maar daar denkt professor Jim Smith toch anders over. “Er zijn plekken met veel straling, maar in veel andere delen van het gebied is de hoeveelheid straling lager dan in delen van de wereld die relatief veel natuurlijke achtergrondstraling hebben”, laat hij weten. Dus om te laten zien dat het veilig is besloot hij een wodka van radioactieve granen te maken.

Wodka gemaakt van radioactieve granen

Wodka gemaakt van radioactieve granen

Veel gebieden in Tsjernobyl mogen niet meer gebruikt worden, aangezien ze radioactieve straling bevatten. Dit betekent dus ook dat landbouw etc op deze plekken is verboden. Maar dat hield Smith niet tegen. Samen met een aantal wetenschappers trok hij naar het gebied om te kijken of hij iets kon produceren dat geen spoortje straling bevatte. Ze plantten de zaden, verbouwden de rogge en stookten daar wodka van met grondwater uit het gebied en met succes creëerde ze een wodka dat geen straling meer bevatte.

Wodka gemaakt van radioactieve granen

Volgens Smith zou het ook niet gevaarlijk zijn om te drinken, aangezien de wodka gedestilleerd wordt blijven de onzuiverheden achter in het restproduct. De wodka is vervolgens nog getest  op radioactiviteit bij de Universiteit van Southampton, maar ook daar is niks gevonden. Sterker nog: volgens een deskundige van een cocktailbar in Londen is hij nog best lekker ook! Hij heeft wat fruitige tonen en je kan de rogge nog steeds te proeven.

Wodka Atomik

De naam van de wodka is ‘Wodka Atomik’ en zal in de toekomst vaker worden geproduceerd. Momenteel is er slechts één fles van, maar in de toekomst hoopt Smith er 500 te gaan produceren. Dit wilt hij gaan verkopen aan toeristen die naar dat gebied trekken en de winst wilt hij in het gebied stoppen. “Want ik denk dat nu, 30 jaar na de ramp, economische ontwikkeling de belangrijkste focus zou moeten zijn voor de regio, niet de radioactiviteit.”