Wodka is een perfecte spirit voor veelzijdige drankjes te maken. Door zijn smaak, of het ontbreken aan smaak, maakt het een goede drank om je cocktail wat meer kracht te geven. Of je nu van fruitig, exotisch of net heel zuur houdt, met wodka maak je het perfecte drankje. We lijsten een aantal lekker cocktails met wodka.

Cosmopolitan

We kunnen ons met geen mogelijkheid voorstellen dat je deze niet kent. Mogelijk is het zelfs de bekendste cocktail ooit. Carrie Bradshaw en haar vriendinnen van Sex and the City zijn er in ieder geval gek op. Veel heb je niet nodig, enkel: wodka, cranberrysap, triple sec en limoensap.

Lazy Red Cheeks

Belgen hebben verdraaid goede whisky, echte frieten en deze cocktail. Ooit bedacht op verzoek van d’Eus frontman Tom Barman door mixologisten Manuel Wouters en Ben Belmans is dit nu de Belgische klassieker onder de wodka cocktails. Kom je vaak bij onze zuiderburen dan zie je het standaard op kaart staan. Heerlijk subtiel zuur met verse framboos, violetsiroop, limoensap en wodka.

Espresso Martini

Kate Moss sprak ooit de nu legendarische woorden “I need something to wake me up and then fuck me up after”. De rest is geschiedenis. Dat is de ontstaansgeschiedenis van de Espresso Martini. Het is een perfecte opkikker met een beetje koffielikeur, wodka en een shotje espresso. Shake dit in een beker met ijsklonten zodat de koffie afkoelt en je bent klaar.

cocktail met wodka

Scroppino

Natuurlijk kan het zo zijn dat je deze cocktail nog niet kent, maar in dat geval wordt je standaard niet vaak uitgenodigd op feestjes zo vermoeden wij. De zomerse cocktail is heerlijk fris en ideaal als gangmaker op elk feestje. Houdt er wel rekening mee dat alle ingrediënten aangenaam koud moeten zijn voor een perfect resultaat.

Skinny Cocktail

Toch aan de drank, maar dan wel gezond blijven? Top, doen we! Deze cocktail is perfect om dat te bereiken. Goede wodka is misschien niet super gezond, maar met mate is het heel goed te doen. Veel heb je niet nog: rood fruit (bosbessen, frambozen of aardbei), 1 shot wodka (45 ml) en spa rood (ongeveer 200 ml). Ben je een beetje ondeugend aangelegd, vervang dan het water door limonade. Een garnering van wat kruiden zoals tijm, rozemarijn of munt maakt het helemaal af.