Terwijl Netflix je overspoelt met allerlei content, weet HBO keer op keer kwaliteitsseries af te leveren. Een kwestie van kwaliteit over kwantiteit in het geval van HBO. De zender achter series als The SopranosThe Wire en Game of Thrones lijkt met Chernobyl een nieuw, record-brekend pareltje in handen te hebben.

Desastreus kernramp

Tegen het einde van de koude oorlog, in 1986, vond er nabij de Russische plaats Chernobyl in een kernreactor een catastrofale explosie plaats. Een veiligheidstest op een late avond die zowel de beveiliging als de kracht-regulerende systemen in een reactor uitschakelde, ging vooraf aan de ramp. Er kwam een explosie tot stand, waarna nucleair geladen grafiet in de buitenlucht vlam vatte. Hierbij kwam een groot gebied bloot te staan aan radioactieve straling. Bij de brand alleen al lieten 31 mensen het leven en een groot gebied rondom Chernobyl is ook vandaag de dag nog praktisch onbewoonbaar.

Chernobyl

Chernobyl

Sinds 6 mei zendt HBO Chernobyl uit. Iedere aflevering van de vijfdelige miniserie duurt minstens een uur. Stellan Skarsgård vertolkt de rol van Boris Shcherbina, die door het Kremlin aangewezen wordt als hoofd van de commissie die gaat over de nasleep van de kernramp. Aanvankelijk onderschat hij de impact, tot Valery Legasov (Jared Harris), expert op het gebied van atomische energie, hem wakker schut. De situatie is alles behalve stabiel. Gaandeweg gaat blijken hoe omvangrijk de schade van de ramp is. Men moet alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat de rest van het Europese continent straling-vrij blijft.

Chernobyl

Stijlvolle verfilming

De verfilming van zo’n immense, ingrijpende ramp, die veel mensen destijds schokte en nog altijd bij velen op het netvlies staat, is een hele klus. Het is een verhaal van hoogmoed, van menselijk falen, van de mens die boven zijn macht opereert. Maar het is ook het verhaal van de dapperheid van de mannen en vrouwen die hun leven in de waagschaal hebben gelegd in de nasleep van de ramp. Enerzijds is het een waanzinnig en spannend verhaal, anderzijds wil je het niet sensationaliseren en de slachtoffers en nabestaanden recht aandoen. Juist dat is waar Chernobyl nu door critici en kijkers zo om gewaardeerd wordt.

Ook prijst men de miniserie doordat het ondanks het zware thema niet terugdeinst de overweldigend harde realiteit onvervalst neer te zetten. Dat is dan ook af te lezen aan een score van 9,7 op IMDb. Zo hoog scoorde een serie hiervoor nog nooit. Met Chernobyl heeft HBO de volgende successerie in huis. Het is de angstaanjagende, nietsontziende serie die jij niet mag missen.

In vergelijking met Chernobyl lijkt zelfs Tarantino lichte, vermakelijke kost. Bekijk de tweede trailer van Once Upon a Time in Hollywood.