Speciaal voor whiskyliefhebbers zoals jij, hebben wij de ultieme whisky roadtrip in elkaar gezet. Er is natuurlijk maar een land waar je dat het beste kunt doen: Schotland. Roep je vrienden bij elkaar, want dit wordt een legendarische roadtrip. Een trip die je jaren later nog tegen je kleinkinderen zult vertellen. Ontdek Schotland en echte smaak van whisky.

Whisky Roadtrip

Schotland staat natuurlijk bekend om z’n ongerepte natuur, niet gek dat het land veelvuldig wordt gebruikt voor filmopnames. De regisseurs van Lord of the Rings en Harry Potter wisten Schotland in het verleden op prachtige wijze in beeld te brengen. Maar genoeg over films, het Schotse levenswater is natuurlijk wat jullie reis onvergetelijk gaat maken. Tijdens deze whisky roadtrip willen we jullie enkel voorzien van de beste distilleerderijen, daarom hebben wij er zes voor je uitgekozen. Mocht je voor deze hele reis nog op zoek zijn naar reisproducten dan zit je bij Travelspring altijd bij het juiste adres.

Blair Athol Distillery

De reis zal beginnen bij de Blair Athol Distillery. Het is een van de oudste en nog steeds werkende destilleerderijen die Schotland rijk is. De destilleerderij is opgericht in 1798 door John Stewart en Robert Robertson. Ondanks dat het vele eigenaren heeft gekend, is het zijn kracht in whisky nooit verloren

De bekendste whisky van Blair Athol is een 12 jaar oude single malt whisky. Een zachte, diepe aroma met een sterk fruitige smaak en niet te vergeten een gladde afwerking. Zeer zeker de moeite waard om deze te proeven.

blair-athol ultieme whisky roadtrip Schotland gewoonvoorhem

Talisker Distillery

Vanuit Blair Athol vertrek je naar de volgende destilleerderij: Talisker Distillery. Het bevindt zich op het bijzondere eiland ‘Isle of Skye’ en is tevens de oudste destilleerderij van het eiland. Hier kan jij genieten van je scotch aan de oevers van Loch Harport met een schitterend uitzicht op de Cuillins bergen.

De whisky van Talisker kenmerkt zich door de aantrekkelijke smaak. De whisky heeft een zoete en volle smaak, waardoor het soepel door je keel glijdt. Een whisky die je niet zult vergeten.

talisker ultieme whisky roadtrip Schotland gewoonvoorhem

Highland Park Distillery

Vanuit het eiland zal je door reizen naar de Highland Park Distillery. Wat deze plek bijzonder maakt is de plek, Orkney, waar Highland Park zich gevestigd heeft. Hier wordt de whisky namelijk gemaakt door moderne nakomelingen van de Vikingen.

Highland bestaat al 220 jaar dus het woord ‘ervaring’ zit in hun DNA gebrand. De unieke werkwijze en smaak zijn bijzonder, vanwege de 5 key productiewijze: aromatisch veen, mouterij die op de grond ligt en met de hand omgeschept wordt, kersen eiken vaten, koele rijping en vat-harmonisatie.

highland ultieme whisky roadtrip Schotland gewoonvoorhem

The Macallan Distillery

Next up is The Macallan Distillery. The Macallan is aan de hand van de Six Pillars opgericht in 1824 in het noordoosten van Schotland door Alexander Reid. Het is gevestigd boven de rivier Sprey en heeft een landgoed van 150 hectare met Easter Elchies House als het hart van de destilleerderij.

Vanaf het begin kent The Macallan een obsessie met de kwaliteit van hun whisky, waardoor het een van ’s werelds geliefde en bekroonde single malt whisky’s kent. Deze komen tot stand door het uitmuntende meesterschap van hout in combinatie met de geest.

macallan ultieme whisky roadtrip Schotland gewoonvoorhem

The Balvenie Distillery

The Balvenie Distillery is de een voor de laatste stop van deze prachtige roadtrip… Je zal hier nog even blijven in het noordoosten van Schotland in Speyside. Deze destilleerderij is opgericht in het verlaten Balvenie New House in 1892 door William Grand. Het jaar daarop begon de whiskyproductie.

De whisky van Balvenie staat bekend om de natuurlijke alchemie en de menselijke ambacht. Het verbouwt nog steeds zijn eigen gerst en traditionele mouterij, waardoor ze zich onderscheiden van andere destilleerderijen. De smaak van deze single malt whisky’s is vol, zacht met een lichte ondertoon van een honingachtig karakter.

balvenie whisky roadtrip gewoonvoorhem Schotland

The Glenlivet Distillery

Als allerlaatste stop van je roadtrip zul je eindigen bij de Glenlivet Distillery. Het is een destilleerderij gevestigd in een wild en afgelegen bergdal, de Livit-vallei. Vol met een historisch achtergrond van drama en intriges. Zoals de naam Glenlivet, die de oprichter George Smith toegereikt kreeg van de koning. Of het feit dat het vanaf 1824 pas een legaal whisky mocht produceren, maar dit al ver voor tijd werd gedaan.

De destilleerderij hanteert al 200 jaar dezelfde werkwijze van brouwen in lantaarnvormige koperen ketels. Daarmee is ook gelijk het kenmerk van de destilleerderij benoemd. Hierdoor krijgt de whisky namelijk de unieke en klassieke fruitige stijl waar the Glenlivet bekend om staat.

glenlivit ultieme whisky roadtrip Schotland gewoonvoorhem

Dit waren de beste destilleerderijen waar je sowieso tijdens deze whisky roadtrip langs moet zijn geweest. Of heb je liever een whiskyweekend in plaats van een roadtrip of juist een toffe whisky trip met The Royal Scotsman?

Bron: MAN MAN