Other

Putjesschepper slecht betaald? ‘Ik verdien 10.000 euro per maand’

Heb jij je altijd al afgevraagd wat een putjesschepper verdient met zijn werk? Lees hier alles over het salaris van een putjesschepper.

Succesvolle “putjesschepper” Michel van Buul

Het beroep van een putjesschepper wordt vaak gezien als een beroep waar je weinig geld mee kunt verdienen. Dat is in de praktijk niet altijd het geval. Michel van Buul is een succesvolle zelfstandige riool- en afvoerexpert in Nederland. Hij werd geïnterviewd door VICE. Met zijn bedrijf focust hij zich op alles wat te maken heeft met rioolproblemen in en rondom het huis. Michel is begonnen als allround rioleringswerker en heeft daarna ervaring opgedaan met straatwerk voordat hij zijn eigen bedrijf begon.

Een professionele aanpak

Michel zorgt ervoor dat hij altijd professioneel voor de dag komt en vermijdt het krijgen van vieze kleren tijdens zijn werk. Michels aanpak heeft ervoor gezorgd dat hij een goede reputatie heeft opgebouwd bij zijn klanten. Michel verdient ongeveer 10.000 euro per maand en heeft relatief lage kosten, zo vertelt hij aan VICE. Hij heeft geïnvesteerd in een ontstoppingsmachine van 1.000 euro en een auto. Door zijn jarenlange ervaring is hij in staat om snel en efficiënt problemen op te lossen. Michel geniet van zijn werk en is een succesvolle ondernemer geworden.

In Nederland bestaat het beroep van rioolreiniger al lange tijd. Vroeger stond deze functie bekend als “putjesschepper” en werd het werk als zwaar en vies gezien. Tegenwoordig wordt het riool mechanisch gereinigd. Michiel verdient erg goed, maar dit staat in schril contrast met andere putjesscheppers. Het salaris van een putjesschepper is niet altijd hoog.

Geen vast salaris voor putjesschepper

Er is geen vast salaris voor putjesscheppers, omdat de meeste werknemers in dienst zijn bij gespecialiseerde reinigings- en ontstoppingsbedrijven. De Nationale Beroepengids geeft wel gemiddelde salarissen voor rioolreinigers in loondienst, variërend van 2.000 euro tot 2.750 euro bruto per maand. Dit is afhankelijk van de ervaring. Als zelfstandige rioolreiniger kan je 35 tot 55 euro per uur (excl. btw) vragen, met inkomsten die op kunnen lopen tot 10.000 euro per maand. Natuurlijk heb je dan wel veel klanten nodig.

Minder verdienen dan een timmerman

Het gemiddelde salaris van een putjesschepper ligt lager dan bijvoorbeeld dat van een timmerman, die ongeveer 3.200 euro per maand verdient. Het werk van een rioolreiniger wordt dan ook als minder specialistisch gezien dan dat van een timmerman. Het is alleen wel belangrijk werk dat de veiligheid en hygiëne van de samenleving verbeterd. Gelukkig is het beroep tegenwoordig minder zwaar dan vroeger. Ook op financieel gebied is er een redelijke beloning mogelijk voor rioolreinigers.

Meer lezen over salarissen? Dit is het gemiddelde salaris van een prof-voetballer in Nederland.

Beeld: Mickaël Lucas, Waternet & Michel van Buul.