Wie aan afvallen denkt, denkt al gauw aan het verliezen van kilo’s met behulp van veel cardiotraining. Door meer te wandelen, fietsen of hardlopen verhoog je de dagelijkse verbranding. Maar dat is niet de enige manier van sporten waarmee je kunt afvallen. Veel mensen weten namelijk niet dat ook spiermassa helpt bij afvallen. We leggen even uit hoe dat kan.

Afvallen met cardio of krachttraining?

Vooropgesteld is dat er heel veel manieren zijn om af te vallen. Ieder doet het op zijn eigen manier en bij de één werkt het ene systeem beter dan bij de ander. Zo zijn er mensen die proberen hardlopen leuk te maken en dat meer te doen om af te vallen. Ook kan je kijken naar manieren van diëten zoals intermittent fasting of een keto-dieet. Maar uiteindelijk komt dat allemaal neer op één ding: meer energie verbranden dan je eet. En dat is dan ook de reden dat spiermassa helpt bij afvallen.

spiermassa helpt met afvallen

Hoe spiermassa helpt met afvallen

De reden dat je energie en dus calorieën verbrandt is doordat je lichaam brandstof nodig heeft. Een groot deel van die brandstof gaat naar je spieren. Tijdens het trainen, of dat nou cardio of krachttraining is, verbruiken je spieren veel energie. Als je dus veel traint, verbrand je veel energie en val je waarschijnlijk af.

Maar terwijl veel mensen vaak naar de verbranding tíjdens een training kijken, is er nog veel meer dan dat. Ook in rust gebruiken je spieren namelijk energie, voor herstel en onderhoud. Dat betekent dat je ook door niet te sporten, en gewoon stil te zitten, ook calorieën verbrandt. Hoeveel calorieën dat zijn, is afhankelijk van je hoeveelheid spieren. Hoe groter je spieren zijn, hoe meer energie die nodig hebben in rust. Ze hebben namelijk voeding nodig. Op die manier is het zo dat spiermassa helpt met afvallen. Althans, als je genoeg spieren hebt.

Krachttraining om af te vallen

Dit betekent dus dat je door middel van krachttraining ervoor kunt zorgen dat je dag en nacht meer gaat verbranden. Een rondje hardlopen of fietsen is goed voor je en zeker niet af te raden. Maar toch is het minder zwaar voor je spieren waardoor ze niet echt groeien. Met de gedachte dat spiermassa helpt met afvallen kun je daarom misschien wel beter aan krachttraining doen. Zo kom je, zeker in combinatie met een gezond voedingspatroon, in een productieve staat van verbranding. Dan val je inderdaad dus ook af als je gewoon op de bank een filmpje ligt te kijken.