Food & Drinks

Wat is intermittent fasting en hoe kan het je helpen?

intermittend fasting

Af en toe doen mensen eens een poging of hoor je in de wandelgangen dat iemand zich er weer aan waagt: intermittent fasting. Een veelgebruikte en populaire manier om af te vallen, maar niet voor iedereen weggelegd. Maar wat is het precies, en waarom proberen zoveel mensen deze bijzondere techniek om af te vallen?

Intermittent fasting om af te vallen

Als aan intermittent fasting doet, dan betekent dat dat je eigenlijk een groot deel van de dag aan het vasten bent. Vasten betekent dat je een bepaalde periode helemaal niks eet. Dat kan een uur zijn, of een paar uur of een dag. Bij intermittent fasting eet je het grootste deel van de dag niets, en mag je een paar uur per dag wel gewoon gezonde voeding eten. In de letterlijke zin betekent het namelijk ook gewoon ‘periodiek vasten’. Het is dus geen dieet, het geeft alleen aan wanneer je mag eten. Drinken valt overigens niet onder het vasten: koffie, thee en water mag je de hele dag gewoon blijven drinken.

Vormen van intermittent fasting

Een veelgebruikte vorm van intermittent fasting is het 16/8 schema. Dat betekent dat je 8 uur wél mag eten en de andere 16 uur van de dag niet. Meestal kiezen mensen een tijdsbestek midden op de dag dat ze wel mogen eten, bijvoorbeeld tussen 10:00 uur en 18:00 uur. Maar iedereen heeft hier zijn voorkeur in, en sommigen beginnen om 12:00 uur zodat ze om 20:00 uur hun laatste maaltijd mogen eten.

Je hebt ook vormen van intermittent fasting waarbij je periodiek vast of om de dag vast. Periodiek vasten houdt in dat je 1 of 2 dagen in de week eet en de andere dagen wel. Om de dag vasten houdt in dat je op de ene dag heel weinig eet, ongeveer 25% van je normale eten, en op de andere dag normaal. Dat wissel je elke dag om. Zo heb je op de lange termijn het energietekort dat je nodig hebt om af te vallen.

Het effect van intermittent fasting

De meeste mensen doen aan intermittent fasting om af te vallen, maar er zijn ook andere voordelen van. Uiteraard kun je niet zomaar spelen met je voedingsschema, zeker niet als je lichaam hier bepaalde complicaties, zoals diabetes, voor heeft. Zoek daarom altijd van tevoren uit of intermittent fasting voor jou geschikt is.

Toch komt uit onderzoeken dat, mits je lichaam het toestaat, het gezondheidsvoordelen kan hebben. Zo geef je je darmen meer rust wat veel energie in je spijsvertering bespaart. Daardoor heeft je lichaam meer energie over voor herstel van andere delen. Bovendien word je gevoeliger voor insuline en neemt je vetverbranding toe. En dat is dan weer goed nieuws voor dat buikje.