Een mountainbike kopen is makkelijker gezegd dan gedaan. Aan een goede mountainbike hangt vaak een flink prijskaartje en je wil wel waar krijgen voor je geld. Daarom zetten we hier een aantal dingen op een rij waar je op moet letten bij het kopen van een mountainbike.

Dingen waar je op moet letten bij het kopen van een mountainbike

Lekker scheuren over de leukste mountainbike-routes in Nederland, een overdekte mountainbike-route of gewoon in het bos bij jou in de buurt. Je hebt er wel een goede mountainbike voor nodig. Op onderstaande dingen moet je extra goed letten bij het kopen van een mountainbike. Hierdoor gaat zo’n fiets bijvoorbeeld langer mee, of rijdt-ie een stuk fijner!

1. Schakelmateriaal

Het schakelmateriaal wordt ook wel aangeduid als versnellingsgroep, groepset of afmontage. Iedere fabrikant heeft weer nét iets andere schakelwerken en niet iedereen vindt elk soort schakelmateriaal even fijn. Bij het kopen van een mountainbike moet je vooral letten op het verschil tussen SRAM en Shimano. Er zit verschil tussen verschillende groepen schakelwerken. Zo hebben sommige een betere kwaliteit, schakel je sneller of zijn ze betrouwbaarder.

waar moet je op letten bij het kopen van een mountainbike

2. Type mountainbike

Bij het kopen van een mountainbike moet je letten op de verschillende soorten mountainbikes. Je hebt namelijk de hardtail mountainbike en de full-suspension mountainbike. Houd je van snelheid? Dan neig je al eerder naar de hardtail variant. Maar wil je wat extra achterdemping en betrouwbaarheid? Dan raden we je de full-suspension mountainbike aan.

3. Voorvork

Een goed voorvork is één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een mountainbike. Er zijn heel veel verschillende soorten voorvorken die ieder zijn eigen voor- en nadelen hebben. Die verschillen kunnen liggen in de vering, gewicht, instelmogelijkheden, stijfheid en duurzaamheid. Ga je voor een budget-voorvork of een kwaliteits-voorvork? De keuze is aan jou.

waar moet je op letten bij het kopen van een mountainbike

4. Wielmaten

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten wielmaten verkrijgbaar in de winkel. Zo kun je een mountainbike met 26, 27,5 of 29 inch wielen aanschaffen. De één is wat lichter dan de ander, en de ander gaat weer een stukje sneller dan de één. Weeg de voor- en nadelen van ieder wielmaat tegen elkaar af bij het kopen van een mountainbike.

5. Vering

Het laatste puntje waar je op moet letten bij het kopen van een mountainbike is de vering. Een goede vering is doorslaggevend voor een fijne rijdervaring. Het laatste wat je wil is natuurlijk hard neerkomen en vervolgens last krijgen van je onderrug of achterwerk. Daarom moet je altijd kijken of er een goede vering op de mountainbike zit. Op deze manier wordt het mountainbiken een stuk leuker!