Alcohol is helaas niet het aller goedkoopste drankje om te halen. In Ierland zijn de prijzen flink omhoog gegaan. Daardoor heeft een Ierse man enorm veel bier ingeslagen voordat de prijsstijging inging. De bespaart hem uiteindelijk bakken met geld.

Waarom is de alcohol duurder geworden in Ierland?

Een man die afkomstig is uit Ierland heeft verklaard dat hij 700 euro heeft bespaard op Guinness bier.“Ik heb mijn voorraad volledig gevuld. Ik heb waarschijnlijk ongeveer 500 bieren gekregen”, vertelt hij. In Ierland is er sinds 4 januari een nieuwe wetgeving. Ierland heeft namelijk een soort bodemprijs ingevoerd. In feite betekent dit, met de minimale eenheidsprijs van 10 cent per gram alcohol, dat een gemiddelde fles wijn niet voor minder dan 7,40 euro kan worden verkocht, terwijl een blikje bier minimaal 1,70 euro kost. Bij sterke dranken betekent dit dat een wodka en gin minimaal 20,70 euro moeten kosten, terwijl een fles whisky nu een minimumprijs van 22 euro heeft.

Op 4 januari heeft de minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly het volgende erover gezegd: “Deze maatregel is bedoeld om ernstige ziekten en sterfgevallen door alcoholgebruik te verminderen en om de druk op onze gezondheidsdiensten door alcohol gerelateerde aandoeningen te verminderen. Het werkte in Schotland en ik kijk ernaar uit om te zien dat het hier ook gaat werken.”

Ierse man koopt ladingen aan bier

Brendan, de man die al het voorraad bier heeft ingeslagen, vertelde over zijn aankoop aan de pers: “De dag voor de minimumprijs had één van de kleinere retailers een speciale aanbieding op Guinness. Het was een 12-pack voor €10.” De Ier krijgt een uitkering en geeft toe dat de prijsstijging hem ‘onevenredig’ treft. Hij zei dat hij ongeveer 400 euro in de slijterij op de hoek had uitgegeven en daarbij ‘een paar grappige blikken’ kreeg. Hij en een goede vriend van hem moesten de bieren ook in twee keer naar huis dragen. Brendan had uitgerekend dat dezelfde winkel hem de volgende dag 1.100 euro zou hebben gekost. Dat scheelt dus in elk geval een flinke 700 euro en hij heeft nog eens een flinke voorraad bier. Proost!