Je kunt er natuurlijk voor kiezen om genoegen te nemen met een relatief goedkope whisky en laten we eerlijk zijn, daar is op zich niets mis mee. Zelfs een budget blended whisky als een Label 5 Black is een prima keuze. Wil je juist een whisky drinken met je vrienden waarbij je gegarandeerd complimenten krijgt, dan zul je toch op zoek moeten gaan naar iets anders. In dat geval is de uitslag van de Whisky Competition een prima startpunt. Zie hier de 5 beste whisky’s van 2021.

5 beste whisky’s

Net zoals ieder ander jaar heeft ook nu weer de befaamde competitie plaats gevonden. Een professioneel proefpanel bestaande uit whisky-, bier- en wijnexperts gingen aan de slag om uit honderden verschillende whiskysoorten de beste te vinden en elke whisky te voorzien van een score. De belangrijkste conclusie van dit jaar is wel dat de whiskyproducenten de lat steeds hoger hebben gelegd. Geen enkele producent wil het onder doen voor de ander en dus is het zinvol om de vijf beste whisky’s aan je voor te stellen.

De maximale score van de Whisky Competition is 100 punten

Voor de goede orde, de deelnemende whisky’s werden kritisch onderzocht op de volgende punten:

  • Uiterlijk / kleur: (maximaal 5 punten)
  • Neus: intensiteit en complexiteit (15 punten), onderscheidend vermogen van aroma’s (10 punten), balans van de aroma’s (10 punten)
  • Smaak: gehemelte en balans (10 punten), alcohol, body en complexiteit (10 punten), onderscheidend vermogen van smaken (10 punten), balans tussen smaken (10 punten)
  • Afdronk: lengte van de afdronk (10 punten), kwaliteit van de afdronk (10 punten)

Ardbeg Uigeadail

95,9 punten (Islay, Schotland)

beste whisky's

Uigeadail, genoemd naar het meer waar Ardbeg zijn zuivere water vandaan haalt, is een sterke, turfgestookte whisky met tonen van rook, leer, gedroogd fruit en walnotenolie. Dankzij de rijping in zowel oude bourbon- als sherryvaten, heeft de Ardbeg Uigeadail iets weg van kerstpudding, gerookte ham en een klein beetje kruidnagel in de afdronk. Kan door de smaaksensatie zeker niet ontbreken in het lijstje van beste whisky’s.

Land van afkomst: Schotland
Regio: Islay
Distilleerderij: Ardberg
Alcoholpercentage: 54,3 procent

Glenmorangie Vintage 1997

95,1 punten (Highlands, Schotland)

duurste whisky's

De zevende release in de limited edition van The Bond House No. 1 Collection, de Glenmorangie Vintage 1997 heeft ongeveer tien jaar in oude bourbonvaten gerijpt voordat een deel werd overgegoten in Château Montrose-vaten die ooit zijn gebruikt voor de rode wijn (Saint-Estèphe). De whisky werd gebotteld op een alcoholsterkte van 43 procent en is te koop vanaf juni 2021. Ondertussen vragen we ons wel af wat er met de rest van de productie gaat gebeuren.

Land van afkomst: Schotland
Regio: Highlands
Distilleerderij: Glenmorangie
Alcohol percentage: 43 procent

Dewar’s Double Double 32 Year Old

95 punten (Schotland)

beste whisky

De winnaar van vorig jaar, de 32 jaar oude Dewar’s Double Double, bewees dat het geen toevalstreffer was en eindigde op de derde plaats in de categorie Beste Whisky van 2021. Op zich is dat een hele prestatie, want het is een  blended whisky welke is afgewerkt in Pedro Ximenez sherryvaten. Dikke, rijpe strooptonen met een subtiele rooksmaak en een zijdezachte afdronk maken deze whisky zeker tot één van de vijf beste whisky’s.

Land van afkomst: Schotland
Regio: Perthshire
Distilleerderij: Dewar’s
Alcohol percentage: 46 procent

Kavalan Artist Series: Paul Chiang Peated Malt Single Cask Strength

94,6 Punten (Taiwan)

beste whisky's

Een kleurrijke verschijning in de lijst met vijf beste whisky’s. De eerste van de vele Kavalan-whisky’s die de top 15 haalde. Deze release is nogal kunstzinnig en is volgens Kavalan het resultaat van een interessante samenwerking met de beroemde kunstenaar Paul Chiang.

Land van afkomst: Taiwan
Distilleerderij: Kavalan
Alcohol percentage: 54 procent

King Car 40th Anniversary Selected Wine Cask Matured Single Malt Whisky

94 Punten (Taiwan)

beste whisky

Nog een andere whisky uit Azië die er in is geslaagd om zich in de top vijf te nestelen. Deze single cask whisky is gemaakt als eerbetoon aan King Car, de eigenaar en oprichter van Kavalan. Met een jarenlange rijping in ‘Highly Exclusive’ rode wijnvaten, symboliseert deze limited edition het 40 jarige bestaan van de King Car Company. Gerijpt in een enkel wijnvat en gebotteld met een alcoholpercentage van 56,3%, is de oplage zeer gelimiteerd. Slechts een paar dozijn flessen komen op de markt.

Land van afkomst: Taiwan
Distilleerderij: Kavalan
Alcoholpercentage: 56,3 procent