Other

Waarom je zelfs in de winter een koude douche moet nemen

Koud douchen

Wanneer je ‘s ochtends wakker wordt, verlang je vaak naar een lekkere, warme douche. Wat nou als we je vertellen dat een koude douche veel beter is. Waarom dat zo is, lees je hier.

De voordelen van een koude douche

De douche op de koude stand zetten, je doet het niet voor je plezier. Maar misschien doe je het wel eerder wanneer je de gezondheidsvoordelen ervan weet. We zetten ze hier voordelen van een koude douche hier even op een rijtje.

1. Wakker worden!

Bij een warme douche wil je het liefst weer terug in je bed duiken. Je blijft in die slaapsfeer hangen en je wordt niet echt wakker. Dat is bij een koude douche wel even anders. Binnen een paar seconden ben jij klaarwakker en helemaal gereed om verfrissend je dag te beginnen. Bovendien zendt je lichaam meer prikkels uit en maakt het extra endorfine aan, dat is het geluk hormoon. Je voelt je dus uiteindelijk gelukkiger.

2. Het scheelt tijd

Je kan soms minutenlang onder een warme douche staan. Zonde, want die tijd had je ook nuttig aan andere dingen kunnen besteden. Waarschijnlijk sta je er ook een stuk korter onder. Je wil er eigenlijk zo snel mogelijk uit, snel wassen en klaar. Handig, zo kun je de gewonnen tijd goed gebruiken.

3. ‘Don’t worry about a thing’

Een koude douche werkt stress verminderend. Je lichaam schrikt van het koude water, dat is een stressfactor. Door elke dag een verfrissende sprong onder de douche te wagen wordt die stressfactor lager en gaat je lichaam wennen aan de koude impuls, na een lange tijd voelt het zelfs lekker verfrissend. Hoe beter je lichaam met de stressfactor om kan gaan, hoe minder stress je op een dag hebt.

4. Afvallen onder de douche

Ja, je leest het goed. Je kunt afvallen onder de douche. Maar natuurlijk wel met een koude douche. IJskoud water stimuleert namelijk de stofwisseling. Met een betere stofwisseling verbrand je extra veel vet en calorieën. Zo val je dus af met behulp van de douche, Ideaal!

5. De spieren herstellen sneller

Een koude douche na een work-out is een goed idee. Het zorgt namelijk voor een sneller herstel van de spieren. Bovendien voorkom je hiermee ook eerder ontstekingen en blessures.

6. Goed voor de portemonnee en het milieu

Met een korte, verfrissende douche bespaar je kostbaar drinkwater. Dit is gunstig voor de portemonnee, maar natuurlijk ook voor het milieu. Het verschil in een lange, warme douche en een korte, koude douche ga je aan het eind van de rit echt wel in je knip merken.

Er zitten dus behoorlijk wat voordelen aan een koude douche. Even doorbijten dus en spring er maar gewoon onder.