Even uitwaaien op het strand, je hoort het veel liefhebbers van zee en strand zeggen. Dat veel mensen vrolijk worden van een strandwandeling en een dagje zonnen, is ook niet voor niks. Het is namelijk echt goed voor je om de kust op te zoeken, met logische verklaringen.

Strandwandeling met positief effect

Het strand is voor veel mensen dus een plek om even bij te komen. Misschien heb je het zelf wel of herken je dat gevoel dat je weer een stuk blijer bent als je van een strandwandeling thuiskomt. Of in de zomer, als je een dagje op het zand hebt gelegen en wat hebt gezwommen. Dat rozige gevoel achteraf hoort er dan uiteraard bij, maar je bent er ook echt een beetje gezonder van geworden.

Dit heeft een aantal verklaringen. Zo laat het zoute zeewater bijvoorbeeld zoute mineralen los die wij vervolgens inademen tijdens een strandwandeling. Dat zorgt ervoor dat je sneller zuurstof opneemt, en dat zorgt op zijn beurt voor een grotere hoeveelheid serotonine, het geluksstofje.

strandwandeling gezond

Waarom het strand gezond is

We zijn nog maar net begonnen met de positieve dingen die het strand je te bieden heeft. Het geluid van de golven geeft ons een veilig gevoel. Dat helpt je te ontspannen. Bovendien kalmeert het je brein als je de horizon kunt zien. In het geval van de zee is dat uiteraard aan de orde, aangezien je zo ver kunt kijken als je wilt. Je ziet alleen maar water, maar het is wel een horizon.

Iedereen plast wel eens in zee. Vies, zou je zeggen, maar het komt in zó’n grote massa terecht dat niemand het doorheeft. Toch bevat de zee ook gezonde stoffen die goed voor je zijn. De jodium, kalium, calcium, zwavel, silicium, fluor en zink worden allemaal opgenomen door je lichaam. Dat is meer als je gaat zwemmen dan als je een strandwandeling maakt, maar toch.

Tot slot ken je dat lekkere gevoel in je voeten wel als je over het zand loopt met blote voeten. Er zitten veel zenuwen in de onderkant van je voeten en dat gevoel kan helpen stress wegnemen. Geniet dus maar van het zonnetje en zoek de Nederlandse stranden op!