Als je een auto koopt is voor veel mensen het verbruik van auto’s een belangrijk punt dat in beschouwing wordt genomen bij de keuze. Een zuinige auto is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens een stuk goedkoper in benzinekosten. Daarom is het gunstig als er aan de koper een zo zuinig mogelijk verbruik wordt beloofd. Fabrikanten zijn dan soms ook net iets té positief over hoe zuinig hun auto is… Soms wijkt het daadwerkelijke verbruik tientallen procenten af van de belofte.

Het verbruik van auto’s

Los van dat het ook van je eigen rijstijl afhangt, is de ene auto zuiniger dan de ander. Hoe zuiniger, hoe aantrekkelijker, vaak. Volgens het AD zijn er een paar auto’s die echt een stuk meer verbruiken dan dat er van tevoren werd beloofd aan de koper. Dit kan misleidend werken en heeft ook een effect op de portemonnee én uitstoot.

Hier is een top 10 van gemaakt waarin het verbruik van auto’s werd vergeleken met de belofte. We lopen die even door.

1. Volvo XC40 – 22,1 procent

Deze Volvo heeft het slechtst gescoord van alle 56 auto’s die zijn getest door het Britse WhatCar. Met een verschil van 22,1 procent in het nadeel van de belofte is het echt een slechte score.

De compacte SUV is ook niet de enige wagen van de Zweden in de lijst. Volvo is het best en daarmee het slechtst vertegenwoordigd met 4 plekken in de top-10 van slechtst verbruik van auto’s.

verbruik van auto's

2. Volvo V60 D4 Momentum Pro – 19 procent

Niet veel beter is de negatieve 19 procent die bij de Volvo V60 uit de test komt. Deze diesel met 190 pk zou 1 op 22,2 rijden, maar dat klopt dus in de praktijk niet helemaal. Dat het doorgaans zo betrouwbare Volvo de eerste twee plekken bezet is in dit opzicht wel een slecht teken. Gelukkig is de nummer drie even geen Volvo.

verbruik van auto's

3. Renault Clio TCE 100 Iconic – 18,2 procent

Wie voor een zuinige Renault wil gaan kan beter de elektrische Twingo kopen, die ook nog eens de goedkoopste elektrische auto van Nederland is. Met een verschil van 18,2 procent is deze Clio dan ook echt een stuk minder zuinig dan de Fransen beloven. Deze driecilinder motor doet het slecht wat betreft het verbruik van auto’s. Dan sta je toch iets vaker aan de pomp dan je had verwacht.

verbruik van auto's

4. BMW 3 Serie 320d Sport – 18,1 procent

5. Volvo XC40 D4 First Edition – 17,1 procent

6. BMW 3-serie Touring M340i M Sport – 16,7 procent

7. BMW 1-serie 118i M Sport – 15,2 procent

8. Volvo S60 T5 R-Design Plus – 14,9 procent

9. Ford Focus 1.5 Ecoblue 120 ST-Line – 14,7 procent

10. Kia Sportage 2.0 CRDi 48V GT-Line S – 12,7 procent