Afvallen, eigenlijk is het iets wat we allemaal wel willen. Makkelijk is het vaak niet. We hebben jullie al eens uitgelegd over hoe je afvallen het beste kunt aanpakken, met deze tips zal je zien dat het je allemaal een stuk gemakkelijker af gaat. Ben je nou een beginnende afvaller? Dan kan het zijn dat je verschillende fouten begaat tijden de oefeningen. Dit zijn de veel gemaakte fouten tijdens het afvallen.

Fouten tijdens het afvallen

Vaak lees je bij het afvallen juist wat je wel moet doen: “eet dit” of “doe dat”. Vandaag pakken we het even anders aan. Wij leggen namelijk uit welke simpel op te lossen fouten je maakt tijdens het afvallen, fouten die jouw proces in de weg staan. We sommen ze voor het gemak maar even op: dit zijn de 5 meest gemaakte fouten tijdens het afvallen.

1. Denken dat afvallen snel gaat

Wie dit denkt, gaat nooit blijvend kunnen afvallen. Afvallen heeft echt veel tijd nodig. Je moet de juiste mindset, focus en motivatie hebben om te komen bij je doel. Afvallen is iets voor de lange termijn en je zal er ook nog erg lang veel plezier van hebben. Denk dus niet dat het zo even gedaan is, blijf hard werken. Hoe harder je werkt, hoe gelukkiger je bent met het eindresultaat. Wees je er daarnaast van bewust dat wanneer je wel een manier vindt om heel snel gewicht te verliezen, de kans groot is dat het er in het zelfde tempo ook weer terug aan komt zodra je de touwtjes wat laat vieren.

2. Niet meer eten

Veel mensen denken dat je door minder te eten, snel af valt. Dit kan kloppen, maar alleen wanneer je het combineert met de juiste oefeningen. Helemaal niet meer of heel weinig eten is niet goed. Ben jij een echte chocolade-freak? Beloon jezelf dan af en toe met een stukje, herhaling: Stukje, chocolade. Wanneer je dit niet doet, zal je merken dan het verlangen naar je favoriete eten toe neemt. Het kan zelfs zo erg worden dat je in één keer een hele reep naar binnen werkt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ontneem jezelf dus niet je gelukkige eetmomentjes. Daarnaast is het vooral belangrijk te beseffen dat met het opbouwen van een structureel calorie-tekort je lichaam de stofwisseling hier op aanpast. Zodra je weer meer gaat eten zal je hier last van ondervinden en meer aankomen. Het is dan ook sterk aan te raden voor een verantwoord calorie-rekort te kiezen en dit te combineren met het verhogen van de trainingsintensiteit.

fouten tijdens het afvallen

3. Je hele eetpatroon omgooien

Je bent er klaar mee, die vetrollen en onderkinnen. Nu weet je zeker dat je er alles aan gaat doen om ze kwijt te raken. Meteen stoppen met het eten van pizza, boterhammen en hagelslag en overstappen op voedingssupplementen, fruit en graanrepen. Ho stop! Dit is een van de grote fouten tijdens het afvallen. Je hele eetpatroon en eetgewoontes omgooien is juist niet wat je moet doen. Doe het stapje voor stapje, je lichaam is niet gewend aan een complete verandering in één keer. Blijf ook de ‘normale’ dingen eten want je lichaam heeft ook die voedingsstoffen nodig.

4. Geen of onrealistische doelen hebben

Zonder een concreet doel afvallen is een hele grote fout. Met een goed doel kun je ergens naar streven, je weet waar je het voor doet. Je kunt niet zonder ergens motivatie voor te hebben goed afvallen. Zet een realistisch doel voor jezelf neer en probeer jezelf steeds te verbeteren. Begin simpel: “ik ga maandag voor het eerst naar de sportschool”. Dat is een realistisch doel om mee te beginnen. Zet daarna telkens weer nieuwe targets naar je einddoel. Je zult zien dat je meer motivatie krijgt. Let wel op dat je je doelen niet te veel aan de weegschaal koppelt, gezien deze vrij wispelturige berichten kan geven. Focus je liever op een doel in gewichten op de stang, aantal kilometers of aantal dagen verantwoord gegeten. Dit is niet alleen beter meetbaar maar houdt je ook gemotiveerder.

5. Overdrijven

Het is logisch dat je snel wil afvallen, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Ga niet te vaak naar de sportschool, eet niet te weinig en blijf de dingen doen die je normaal ook zou doen. Soms is te graag willen en te veel doen ook niet goed. Blijf jezelf en let goed op tijdens het afvallen zodat je niet deze of een van de andere veel gemaakte fouten tijdens het afvallen maakt.

fouten tijdens het afvallen