Wie fit wil zijn zal soms een beetje creatief moeten zijn met de mogelijkheden. Qua ritme, en qua oefeningen. Die mogelijkheden kun je vinden in het aanschaffen van de juiste fitnessapparatuur. Maar met alleen TRX-oefeningen kun je ook heel fit worden.

Wat is TRX?

TRX staat voor Total Resistance Exercises en gaat om de kracht van de zwaartekracht en heel weinig materiaal. Slechts een paar sterke banden brengen je in staat om de gekste oefeningen uit te voeren op allerlei plekken. Het is dan ook geen toeval dat deze techniek is ontwikkeld door Navy SEAL’s in de VS. Je gebruikt voornamelijk je eigen lichaamsgewicht om verschillende spiergroepen hier flink mee te versterken.

trx

Wat heb je nodig?

Om zowel thuis als buiten met professionele en duurzame materialen de juiste TRX oefeningen te doen, heb je hier een set voor nodig. In zo’n set vind je een stevige beugel en een deuranker om te bevestigen in huis. Ook rubberen hendels, een voetstuk, opbergtas en de zeer sterke nylon kabel waar het om gaat zitten in het pakket. Hiermee ben je in één keer klaar om je workouts thuis tot een hoger niveau te tillen.

De complete Kimo Direct Suspension Trainer Pro-set vind je op Bol.com voor €79,95.

 

trx

Welke oefeningen kun je doen?

Nu hoor ik je denken, wat moet je met die prachtige set als je niet weet hoe die oefeningen eruit zien? Gelukkig zijn hier de mogelijkheden zó breed, dat we niet aan alles toe kunnen komen nu. Wel kunnen we een paar goede voorbeelden van TRX-oefeningen geven.

Een goed voorbeeld van een oefening voor je rug is optrekken met TRX. Bevestig de band aan een hoog punt en ga met je benen gestrekt schuin staan. Zet je voeten richting het punt waar de band bevestigd is. Doordat je schuin staat, komt je gewicht op je armen. Trek jezelf omhoog door je rugspieren te gebruiken en zak langzaam weer naar beneden. Hoe meer horizontaal je staat, hoe zwaarder het wordt.

Wil je goed je biceps trainen, dan kan dat ook met TRX. Ga in dezelfde houding staan als bij de oefening voor je rug hierboven beschreven. Het enige verschil is dat je nu de kracht uit je biceps haalt en niet je rug. Dit versterk je door je onderarmen naar je borst toe te bewegen. Zodra je in ‘opgetrokken’ houding staat, moet je met je vingers je tepels aan kunnen raken. In het onderstaande filmpje heet dit de chest tap curl.

Met behulp van TRX kun je ook nog eens heel goed je buikspieren trainen. Dit is een zware oefening die jouw sixpack binnen no time naar boven haalt. Ga met je rug naar het punt van bevestiging van je band staan en pak de band vast. Houd je handen nog schuin omlaag en leun naar voren. Nu komt het zware: strek je armen naar voren tot je zo ver naar beneden bent gezakt dat je als een gestrekte plank boven de grond hangt. Houd je hele lichaam als een plank terwijl je armen weer schuin komen te staan. Dit boost je core enorm en zal je flinke spierpijn geven. Niet duidelijk? In het filmpje wordt het voor je voorgedaan: