Wealth

Nederlandse staat verdient godsvermogen aan belastingen in 2023

totaal belastingen nederland

Nederland belastingparadijs gaat voor de gemiddelde Nederlander niet op. We betalen namelijk aardig wat belasting over ons inkomen. Maar hoeveel eigenlijk? Zoveel belastingen betalen wij in totaal in Nederland.

Scheel betalen aan de blauwe brievenbrigade

Hoewel het aantal blauwe enveloppen drastisch is afgenomen sinds de digitalisering, is de hoeveelheid belastingen die wij in Nederland betalen niet gering. Al kan het altijd erger. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ligt de Nederlandse belasting- en premiedruk namelijk onder het Europees gemiddelde. Voor de gehele Europese Unie bedroeg deze namelijk 41,7 procent in 2021. In Nederland lag deze belasting- en premiedruk op 40,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Wel steeg de lastendruk in Nederland de afgelopen jaren harder dan gemiddeld. Maar hoeveel betalen wij Nederlanders in totaal aan belastingen?

Belastingen, belastingen en nog eens belastingen

Er zijn verschillende belastingen die moeten worden betaald. Zo heb je bijvoorbeeld loon- en inkomstenbelasting en omzetbelasting. Beide categorieën zijn volgens de jaarbegroting veruit de grootste inkomstenbronnen van de Nederlandse staat in 2023. Loon- en inkomstenbelasting is namelijk goed voor één vijfde, 21,9 procent om precies te zijn, van alle inkomsten van de overheid. Dat komt neer op een geld bedrag van 80.200 (!) miljard euro. Kort daarop volgt de omzetbelasting als grootste inkomstenbron voor de overheid. Met een bedrag van 77.700 miljard euro is dit potje goed voor 21,2 procent van de overheidsinkomsten. Ter beeldvorming: de overheid verdient jaarlijks zo’n 366.400 miljard euro aan onder andere belastingen, premies en meer.

Hoeveel wordt er in totaal in Nederland aan belastingen betaald?

De inkomstenbelasting, loonbelasting en inkomstenbelasting genereren volgens de jaarbegroting dus 159.900 miljard euro aan overheidsinkomsten in 2023. Maar dan zijn we er nog niet. De totale belastingpot bedraagt namelijk 196.904.289.000 euro. In Nederland wordt er dus in totaal zo’n kleine 200.000 miljard aan belastingen betaald.