Een goede spijsvertering zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt zo snel mogelijk op de plek van bestemming komen. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, of moet je vaak naar het toilet? Dan kan het zo zijn dat je spijsvertering niet optimaal is. Wij geven je 5 tips om je spijsvertering te verbeteren.

Tips om je spijsvertering te verbeteren

Zo snel mogelijk van voedsel tot ‘eindproduct’, om de number 2 maar even zo te noemen.  Een goede spijsvertering zorgt hiervoor. Denk jij dat je spijsvertering niet helemaal goed is? Lees dan vooral verder. Met onderstaande tips kun je jouw spijsvertering verbeteren.

1. Kauw goed op je voedsel

Misschien erg simpel, maar het werkt echt bevorderend voor je spijsvertering. Met goed kauwen op je voedsel kun je je spijvertering bevorderen. De essentiële voedingsstoffen kunnen makkelijker uit gemalen voedsel worden gehaald. Je kan het best dertig keer kauwen op iets wat je aan het eten bent. Het blenden van je voedsel kan ook helpen bij het verbeteren van je spijsvertering. Maak bijvoorbeeld eens vaker een smoothie.

2. Drink genoeg water

anderhalve liter water is de hoeveelheid die je nodig hebt voor een optimale vertering van je voedsel. Het is een simpele manier om je gezondheid op peil te houden en je spijsvertering te verbeteren. Eigenlijk is water overal goed voor, afvallen, spieren kweken en het zorgt dus ook voor een betere spijsvertering. Met water kun je nooit fout zitten. Drink dus liever te veel dan te weinig water.

spijsvertering te verbeteren

3. Ga niet meteen slapen na het eten

Een klein tukkie doen na het avondeten, of juist zo laat eten dat je daarna gaat slapen is een absolute domper voor je spijsvertering. Tijdens het slapen komt je lichaam tot rust en wordt het verteringsproces vertraagd. Zorg dus dat je tot 2 uur voordat je gaat slapen niks meer eet. De stoffen kunnen niet goed worden verteerd en je kan er zelfs van aankomen.

4. Vermijd, waar mogelijk, tabak, koffie, suiker & alcohol

Deze stoffen vertragen het constipatieproces en de beweging van de darmen. Hierdoor zijn maagsappen vaak niet snel op de plek waar ze moeten zijn. Je zou hiervan dus last van maagzuur of boertjes kunnen krijgen. Voedingsmiddelen die helpen bij een betere spijsvertering en constipatie zijn: zilvervliesrijst, vijgen, dadels, wortel- en pruimensap.

spijsvertering te verbeteren

5. Zorg voor voldoende beweging

Goede beweging zorgt voor een betere spijsvertering. Hetzelfde als met water, je kan er niet te veel van hebben. Wanneer je veel stil zit, kun je merken dat je voedsel niet snel wordt verteerd. Tijdens het eten moet je wel recht op een stoel zitten maar probeer in de uren erna genoeg te bewegen om je spijsvertering te verbeteren.