Wealth

Zien: Koppel bouwt voor 30.000 euro het huis van hun dromen

tiny house

Heb je het echt helemaal gehad met de Nederlandse woningmarkt, dan kan het slim zijn om te kijken naar acceptabele alternatieven. Dat bedoelen niet een antikraak optie of intrekken bij je schoonouders. Nee, je kunt dat veel slimmer aanpakken. Bouw gewoon je eigen tiny house. Zo sla je twee vliegen in een klap, bovendien is de kans groot dat jouw nieuwe woning echte mega-uniek is.

Je eigen tiny house voor 30.000 euro

Een echt leuke woning vinden in Nederland is bijna onmogelijk anno nu. Naast een oververhitte woningmarkt, is de kans klein dat je het gaat redden met het bieden van de vraagprijs. In veel gevallen moet je zelf met het overbieden nog geluk hebben. Reken maar op zo’n 5 tot 10 procent bovenop de vraagprijs om echt kans te maken. Kortom, de lol gaat er op die manier snel vanaf. De optie van het zelf bouwen van een tiny house is dan al snel een prima alternatief. Ben je een beetje handig, dan timmer jezelf je eigen tiny house in elkaar, bovendien woon je lekker vrijstaand zodat je van eventuele buren geen last hebt.

Gezellig optrekje voor een klein bedrag

Terwijl de gemiddelde koopprijs van een eengezinswoning al enige tijd rond de 400.000 ligt, bouw je voor een fractie van dat bedrag je eigen tiny house. Om precies te zijn heb je al voor 30.000 euro een supergezellig optrekje met twee slaapplaatsen. Uiteraard is ook aan andere gemakken gedacht zoals een prima keuken, zithoek en leefruimte. Voor een Amerikaans stel was dat de gedroomde optie en aan de afbeeldingen te zien zijn ze prima in hun opzet geslaagd.

Niet ruim, wel groot genoeg

Terwijl je wellicht nog steeds bij het horen van de term ‘tiny house’ het beeld hebt van een miniwoning waarin je amper je kont kunt draaien, is dat bij deze woning absoluut niet het geval. Het huis heeft een woonoppervlakte van 33 vierkante meter. Natuurlijk is dat niet vergelijken met een doorsnee eengezinswoning, maar je woont wel supergoedkoop. Heb je geen grote woning nodig, dan is het dus een prima idee. Zo kun je er prima wonen met je partner. Overweeg je echter gezinsuitbreiding, dan is het wellicht beter om uit te kijken naar iets anders. Het grootste probleem is namelijk dat de miniwoning niet beschikt over eigen slaapkamers, maar over slaapplekken. Daar staat weer tegenover dat naast de lage bouwkosten, je ook weinig kosten hebt voor het verwarmen van de woning.

Geen hypotheek?

Hoe klein zo’n tiny house ook is, van de kostprijs ga je glimlachen. Het bouwen van de woning kost namelijk slechts 20.000 euro aan bouwmaterialen en de kosten voor de inrichting bedragen 10.000 euro. Goed, dat is natuurlijk geen bedrag wat je elke dag uitgeeft, maar in vergelijking met een koopwoning is het goed op te hoesten. Het grote voordeel is dat je geen hypotheek hoeft af te sluiten, geen notariskosten hebt of overdrachtsbelasting. Lekker slim geregeld, dus.

Dit krijg je ervoor terug

Alhoewel 30.000 voor een woning belachelijk goedkoop is, blijft de vraag wat je ervoor terug krijgt. Dat is in ieder geval meer dan je denkt. Voor dat bedrag heb je een prima eethoek, keuken, toilet, douche en twee slaapkamers. Nu moet je dat laatste wel met een beetje fantasie bekijken. In feite zijn het eigenlijk twee redelijk comfortabele slaapplekken. Daar staat tegenover dat deze kleine woning bijzonder veel opbergruimte heeft, zodat je er prima kan wonen zonder echt in te leveren op kwaliteit. Zo kan het dus ook.