Misschien was het één van je goede voornemens voor 2020: stoppen met roken. Mocht het nog niet gelukt zijn, dan is dit het moment er alsnog voor te gaan. Het is niet gemakkelijk, maar als je eenmaal bent gestopt zul je veel voordelen ondervinden. Wij helpen je op weg met tien tips.

Tips om te stoppen met roken

Voor vaste rokers is het makkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt nogal wat wilskracht en is bovendien in deze tijden van stress en verveling niet het eerste waar je misschien aan denkt. Tegelijkertijd is dit hét moment om te stoppen met roken en met een schone lei te beginnen. Dit zijn tien tips waar je zeker iets aan hebt.

1. Bepaal een specifiek moment waarop je stopt

Door een laatste moment te bepalen, heb je iets om naar toe te werken en een duidelijk beginpunt voor het stoppen met roken. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw jaar zijn, of de dag na je verjaardag.

2. Kijk naar je dagelijkse gewoontes

Er zijn een aantal dagelijkse gewoontes die net zo slecht zijn als roken. Ondertussen is een sigaret ook iets wat je vaak opsteekt uit gewoonte of verveling. Sla twee vliegen in één klap door je slechte gewoontes te veranderen en zo het patroon te doorbreken. Rook jij bij elke kop koffie een sigaret? Probeer dit dan te veranderen. Rook jij vooral als je zit in de tuin? Sta dan wat vaker op om je benen te strekken.

3. Zorg voor een rookvrij huis

Sommige mensen roken in huis, anderen (ook) in hun eigen tuin. Stoppen met roken begint bij je eigen omgeving. Zorg dus dat de asbakken en halflege pakjes de deur uit zijn. Hierdoor wordt je niet langer meer herinnerd aan je rookgewoontes. Verder is ook de rookgeur in huis verwijderen een goede zet. Hierdoor ruikt je huis frisser en verdwijnt je rookverleden naar de achtergrond.

stoppen met roken

4. Aandacht afleiden

Heb jij erg trek in een sigaret? Probeer dan om je aandacht af te leiden. Doe één van de sportoefeningen die je thuis kan doen, of ga een stuk wandelen. Hierdoor verdwijnt die acute trek in een sigaret.

5. Deel het met je omgeving

Zeker als jij veel vrienden en familieleden (of een partner) hebt die roken, is stoppen met roken moeilijk. Vertel tegen je omgeving dat je stopt. Zij houden hier hopelijk rekening mee. Ze zullen je bijvoorbeeld geen sigaret aanbieden en in plaats daarvan juist vragen hoe het gaat met je stopproces.

6. Kijk in welke situaties je het liefste rookt

In welke situaties rook jij het meest? Probeer die situaties in elk geval in het begin te vermijden. Ga bijvoorbeeld minder naar uitgaan als je met alcohol hebt meer zin krijgt om te roken. Mannen die roken en drinken zijn wellicht volgens onderzoek aantrekkelijker, maar wel ongezonder.

7. Bedenk waarom jij wil stoppen

Er zijn een hele hoop redenen te bedenken om te stoppen. Van geld besparen tot een betere gezondheid. Schrijf deze op een lijstje en lees ze vaak over. Hierdoor wordt voor jou duidelijk waarop jij bent begonnen met stoppen met roken.

stoppen met roken

8. Maak gebruik van een App

Er zijn meerdere apps in de omloop. Via deze apps zie je duidelijk hoeveel dagen je al bent gestopt, hoeveel sigaretten je al minder hebt gerookt en hoeveel geld je hebt bespaard. Dit is een goede ruggensteun.

9. Geef het bespaarde geld uit aan iets om jezelf te belonen

Al tijden behoefte aan een nieuw bankstel, extra games of een avond goed uit eten? Met je bespaarde geld zijn deze opties opeens binnen handbereik. Stel een mijlpaal en trakteer jezelf op iets moois als je deze mijlpaal hebt gehaald.

10. Geef niet meteen op als je weer een keer rookt

Het kan zijn dat je een keer tóch weer de fout in gaat. Als dit zo is, ga dan niet bij de pakken neerzitten. Houd moed! Stoppen met roken is zeker in het begin moeilijk, maar het kan voor lange termijn veel positieve gevolgen hebben.