Nooit gerookt of net gestopt? Lekker bezig. Dat roken ongezond is hoeven we je niet te vertellen, dat doen de gruwelijke plaatjes op de pakjes wel. Maar goed, voor jou geen sigaretten en je leeft redelijk gezond, dus weinig reden om je zorgen te maken, toch? Helaas. Deze 5 dagelijkse gewoontes zijn net zo slecht als roken en jij maakt je sowieso aan een paar schuldig. Doe er je voordeel me en leer ze zo snel mogelijk af.

Stoppen met roken

Natuurlijk is het in beginsel een goede zet om er voor te kiezen te stoppen met roken. Los van de immense fysieke voordelen is het ook op financieel gebied een goede zet. Ga je er echt voor, kies dan een duidelijke strategie, licht de mensen om je heen in en zorg dat de verleiding zo klein mogelijk is. Doe dit door geen sigaretten meer in huis te hebben, een vervangende gewoonte te vinden (kauwgom kauwen) en ook de rookgeur in huis verwijderen kan helpen de sigaretten voor eens en voor altijd achter je te laten.

Ongezonde gewoontes

Toegegeven, het wordt een beetje vermoeiend om anno 2019 nog bij te houden wat er allemaal slecht voor je zou zijn. We komen dan met dit lijstje ook niet met hele nieuwe uitvindingen, maar juist met dingen die jij in je dagelijks leven geregeld tegenkomt en die écht beter zijn te vermijden wanneer je werkt aan een gezonde versie van jezelf. Dus, geen gedoe, geen gezeur, maar een paar recht toe recht aan gewoontes die jij beter kunt afleren.

De hele dag zitten

Heb je een kantoorbaan maar sport je daarnaast wel, om jezelf gezond te houden? Dan ben je al een heel eind op weg. Toch wordt ook voor deze mensen onderschat hoe schadelijk het is om veel te zitten voor langere periodes. Uit Canadees onderzoek bleek dat een inactief leven te linken is aan bijna 160.000 gevallen van borst-, prostaat- en longkanker per jaar. Schokkend genoeg meer dan mensen die de ziekte krijgen door te roken. Het probleem is vrij simpel op te lossen: leer jezelf aan om gedurende je werkdag af en toe een pauze in te lassen voor een loopje. Hiermee bedoelen we niet een lange wandeling, maar een klein blokje om kan al heel erg veel verschil maken.

roken

Te veel kaas en vlees

Heerlijk die hamburger en nóg lekkerder met die dikke plak kaas er op. Hoe lekker kaas en vlees ook is, mate houden is belangrijk voor je gezondheid. Dierlijke eiwitten zijn rijk aan IGF-1, een hormoon dat de groei van kankercellen kan bevorderen. De University of Southern California kwam onlangs met een onderzoek dat mensen die (heel veel) dierlijke producten consumeren tot wel vier keer meer kans hebben om te overlijden aan kanker (op middelbare leeftijd) dan mensen die maar weinig dierlijke eiwitten tot zich nemen. Statistieken die schokkend genoeg te vergelijken zijn met die van de gevolgen van roken. We claimen niet dat je compleet vegan moet worden van de één op de andere dag, maar een beetje letten op de hoeveelheid dierlijke producten is écht beter voor je lijf.

Te weinig slaap

Slaapproblemen, ze zijn er in alle vormen. Toch wordt dit serieuze issue vaak te lichtjes opgenomen. Een chronisch slaaptekort zorgt namelijk voor een verhoogde bloeddruk, meer kans op hartaanvallen, beroertes en andere gezondheidsproblemen. Zie je lichaam als je telefoon: al bij 40% batterij leg jij hem trouw aan de lader, zodat hij de dag erna weer vol is. Wees net zo verzorgend voor jezelf. Moe zijn is niet normaal. Kom je regelmatig niet aan voldoende slaap ga dan na waar het probleem zit en zorg dat je niet door gaat tot de 1% batterijniveau van je eigen lichaam. Beetje lief, geef het wat tijd om op te laden.

Op natuurlijk gas koken

Koken op een gasstel betekent een extra dosis carbon monoxide, stikstofdioxide en formaldehyde op je bord. Laten deze drie stoffen nou net allemaal ook in sigarettenrook zitten. Probleem is simpel op te lossen: zet je afzuigkap aan. Dit neemt al 60 tot 90 procent van de stoffen weg en houdt jou een stuk gezonder.

roken

Koken met de verkeerde olie

Onderzoeken hebben onlangs uitgewezen dat koken op hoog vuur met bijvoorbeeld soja- of bak-en-braad-olie (ofwel plantaardige olie) zorgt voor het vrijmaken van stoffen die slecht zijn voor je gezondheid. De samenstellingen hiervan zijn vergelijkbaar met die in sigarettenrook. Los het simpel op door je in te lezen welke olie je het best kunt gebruiken in verschillende kook-situaties. Gebruik bijvoorbeeld geen olijfolie wanneer je iets gaat frituren, maar juist wel als je iets op lage temperatuur gaart of gebruikt als dressing.