Tattoos staan vaak erg goed op een afgetraind lichaam. Daarom laten de trainingsbeesten dan ook vaak een tattoo zetten. Er wordt vaak gezegd dat sporten met een nieuwe tattoo niet handig is, maar waarom is dat eigenlijk zo? En wat kan je dan wel doen om fit te blijven met een nieuwe tattoo?

Sporten met een nieuwe tattoo

Je hebt net een nieuwe tattoo laten zetten en de tatoeëerder zegt dat je niet voluit mag gaan sporten in de daaropvolgende 3 à 4 weken, vreemd toch? Dat vonden wij ook. Daarom zochten wij uit waarom je niet mag gaan sporten met een nieuwe tattoo en waar je goed op moet letten.

1. Zweten

Kijk, dat je zo af en toe een beetje zweet kan geen kwaad bij een nieuwe tattoo. Maar wanneer je gaat sporten met een nieuwe tattoo, ga je toch echt wel wat heftiger zweten. Dit is slecht voor de tattoo, want de inkt moet nog wennen aan je lichaam en wanneer je dit in aanraking laat komen met veel zweet, zou het kunnen dat je goed verzorgde tatoeage lichtelijk gaat veranderen. Dit wil je natuurlijk voorkomen dus we raden je af om met een nieuwe tattoo naar de sportschool en sauna te gaan.

sporten met een nieuwe tattoo

2. Draag geen strakke kleding

Je tatoeage moet kunnen ademen, hij moet dus genoeg lucht krijgen. Met strak-zittende kleding zorg je ervoor dat je nieuwe tattoo niet genoeg ruimte krijgt om goed aan je huid te kunnen hechten. De strakke kleding schuift continu langs je tattoo. Aangezien je tijdens het sporten vaak strakke kleding draagt is dit dus ook een reden waarom sporten met een nieuwe tattoo wordt afgeraden.

sporten met een nieuwe tattoo

3. Niet rennen en niet zwemmen

Dit is eigenlijk een inkoppertje, maar we behandelen het toch even. Wanneer je gaat rennen, ga je uiteraard zweten. Zoals we al eerder hebben benoemd is zweten absoluut niet goed voor je nieuwe tattoo. Ook zwemmen raden we zwaar af. Je nieuwe tattoo mag niet te lang in contact komen met water. Hierdoor zou het kunnen dat de inkt gaat verwateren. Zoals je misschien wel weet zijn inkt en water geen goede combi, dus vandaar. In het geval van sporten met een nieuwe tattoo al helemaal niet. Dit betekent niet dat je niet regelmatig kan gaan douchen, zolang je maar niet langer dan 10 à 15 minuten in voortdurend contact staat met water. En al helemaal niet met heet water zoals in spa’s of sauna’s. Dit is echt dodelijk voor je nieuwe tatoeage, dus voorkom het!

sporten met een nieuwe tattoo

4. Fit blijven met je nieuwe tattoo

Wat kan je dan wel doen om fit te blijven? Wanneer je een kleine tatoeage op je pols of voet hebt laten zetten, kun je al een stuk eerder en intensiever aan de slag gaan. Mocht je nou een flinke tattoo over je hele rug hebben, dan duurt het toch wel iets langer voordat het verantwoord is om te gaan sporten met een nieuwe tattoo. Als je nou echt niet kan wachten dan raden wij je het volgende aan:

  • Draag lichte, losse kleding van bijvoorbeeld katoen;
  • Doe simpele korte (kracht) oefeningen waar je niet al te veel van gaat zweten;
  • Doe oefeningen met andere delen van je lichaam dan het lichaamsdeel waar je tattoo op zit;
  • Zorg ervoor dat de oefeningen die je doet, niet de tatoeage laten uitrekken of belasten.

Het is enorm zonde wanneer je jouw tattoo laat verpesten omdat je perse wilde sporten. Pas dus goed op wanneer je aan de slag gaat, want ook de nazorg van je tattoo is erg belangrijk!