De term “ik ben allergisch voor de sportschool” is iets wat we allemaal wel eens hebben gehoord. Maar wat blijkt nou? Er bestaat een kans dat diegene daadwerkelijk last heeft van een sportallergie. Er is namelijk een allergie met de naam inspanningsanafylaxie en dan kan je een allergische reactie krijgen tijdens het sporten.

Sportallergie

We kunnen ons voorstellen dat het lezen over een sportallergie enige verbazing opwekt. Het klinkt tenslotte in eerste instantie ook niet echt logisch, meestal is men namelijk allergisch voor bepaalde etenswaren zoals noten, melk of fruit en daarbij kunnen stofjes van huisdieren, berkenbomen of pollen voor veel mensen een probleem zijn. Toch is het echt mogelijk om een sportallergie te krijgen.

Hoe zit dat?

Laten we voorop stellen dat het maar zelden voorkomt. De allergische reactie vindt ook pas plaats, zodra jij een van de voorgaande producten hebt gegeten en dan intensief begint te bewegen. Het is dus niet zozeer dat je allergisch ben voor sporten, maar voor de combinatie met het eten van die producten en vervolgens gaan sporten. Je bent dus nog steeds allergisch voor iets tastbaars en niet voor een activiteit. Bij inspanningsanafylaxie wordt de allergische reactie voor die stoffen extra gestimuleerd. Doordat je lichaam in beweging is worden die stoffen dus extra snel door je lijf gepompt. Je afweersysteem wordt hierdoor extra op scherp gezet en daardoor krijg je een overdreven reactie. Daarbij stijgt je lichaamstemperatuur bij fysieke inspanning en dit verergert de symptomen alleen maar.

sportallergie

Heftig maar zeldzaam

De allergische reactie die je krijgt bij sportallergie is alles behalve subtiel te noemen. Je kunt jeuk en bulten krijgen, astma-aanvallen en een gevaarlijk lage bloeddruk (anafylactische shock), dit komt door de verhoogde lichaamstemperatuur. Waar je verder nog last van kan krijgen is: galbulten, netelroos, braakneigingen en het gevoel flauw te vallen.

Gelukkig komt de aandoening niet vaak voor. Allergie-expert dr. Hans de Groot van het Delfts Allergie Centrum heeft er niet vaak mee te maken gehad. In zijn hele loopbaan is hij de aandoening maar tussen de 15 en 20 keer tegen gekomen. Vaak komt de aandoening voor in combinatie met een allergie voor tarwe. De aandoening is ondanks zijn zeldzaamheid bekend bij de meeste Nederlandse ziekenhuizen.

Bron: AD