De kans is groot dat je bij een driewieler niet direct denkt aan een waanzinnig snel voertuig waar je iedereen jaloers mee kunt maken. Toch is dat hetgeen een Canadees bedrijf doet. Daymak gaat namelijk naar eigen zeggen de snelste elektrische driewieler ter wereld produceren. Althans, als ze de financiering rond kunnen krijgen. Alle hoop is daarom gericht op de crowdfunding actie. Voor een minimale inleg van 100 dollar beloven ze je een flinke korting te geven op de driewieler die ze in 2023 op de markt hopen te brengen.

Snelste elektrische driewieler ter wereld

Nu hebben we aardig wat voertuigen gezien die megasnel zijn, maar als het de Canadezen lukt om in hun opzet te slagen, dan is het een prestatie van formaat. Het voertuig wat nu alleen nog op de tekentafel bestaat zou in staat moeten zijn om in 1.8 seconden van 0 naar 100 km/u te accelereren. Dat is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Nog leuker: de ‘Spiritus’ zoals het apparaat moet gaan heten, lijkt op een afgebroken Tesla en zou een topsnelheid van 209 km/u kunnen halen.

Twee modellen

Op de veeleisende consument alvast tegemoet te komen is men van plan om twee versies op de markt te brengen van de Spiritus. Zo komt er een  ‘Ultimate model’ en een ‘Deluxe model’. Echt goedkoop is dat laatste model niet, de verwachting is dat je zo’n 125.000 dollar mag aftikken. Is dat net even iets teveel van het goede, kies dan voor het instapmodel. Het ‘Deluxe model’ gaat namelijk een vanaf-prijs krijgen van 16.000 dollar. Voor die prijs hoef je overigens niet te rekenen op wereldschokkende prestaties. Zo zal je genoegen moeten nemen met een topsnelheid van slechts 137 km/u en accelereer je in 6.9 seconden een stuk langzamer van 0 naar 100 km/u.

elektrische driewieler

Volledig elektrisch

Wat natuurlijk wel leuk aan de Spiritus is, is de techniek in de wagen. Het is namelijk volledig elektrisch. Je rijdt dus niet alleen in de snelste elektrische driewieler, maar ook in de snelste elektrische wagen. Die andere snelle wagen op batterijen, de Tesla Roadster, heeft namelijk 2.1 seconden nodig om de grens van 100 km/u te passeren. Of de toezeggingen inderdaad kloppen moet nog blijken, voorlopig bestaat de Spiritus enkel op papier. De kans is overigens groot dat het geen grootspraak betreft. Daymak heeft namelijk al aardig wat ervaring opgedaan met elektrische scooters. Of die ervaring echt een voordeel is zullen we moeten afwachten.