Hou je van autoraces, dan is er waarschijnlijk maar een circuit waar je ooit graag zelf zou willen racen: de Nürburgring. Op zich niet zo heel moeilijk, je kunt er zowel met je eigen wagen als met een gehuurde wagen erop los scheuren. De baan is legendarisch en talloze snelheidsrecords zijn er gebroken in de loop der jaren. Het laatste snelheidsrecord is wel extreem bijzonder. Geen Porsche, Lamborghini of Ferrari, maar een doodgewone tractor zette een nieuw record neer.

Bijzonder snelheidsrecord

Bij het horen van de combinatie tractor en Nürnburgring ga je wellicht je wenkbrauwen fronsen. Toch is het niet zo heel ver gezocht. Sinds 2014 stond het bewuste record op naam van racelegende Walter Röhrl. Destijds reed hij op een Porsche Junior-tractor een rondje op het beroemde circuit in de spraakmakende tijd van 01:05,36.

Porsche 919 Hybrid EVO

De tijd van Röhrl is natuur lijk niets in vergelijking met de overige snelheidsrecords. Zo reed Marco Mapelli op 26 juli 2018 een rondje in 00:06:44,97. Hij gebruikte daarvoor zijn Lamborghini Aventador LP770-4 SVJ. Dat was overigens niet de snelste tijd, die staat op naam van Timo Bernhard. Terwijl de Lamborghini van Mapelli een ‘street legal’ wagen was, is dat bij de  Porsche 919 Hybrid EVO niet het geval. Die wagen reed wel sneller en zette een tijd neer van 00:05:19,55. Dat is ook niet zo vreemd als je kijkt naar de verschillen in pk’s. De Porsche Junior moest het in 2014 doen met een bijna lachwekkende 14 paardenkrachten.

50 kilometer per uur

De nieuwe recordhouder beschikte gelukkig over een flink aantal meer pk’s. De Claas Xerion 5000 Trac VC heeft namelijk een indrukwekkende 12,8 liter zescilinder motor die goed is voor 493 pk. Das inderdaad ruim verschil met de Junior. Denk echter niet dat je daar even een indrukwekkende topsnelheid mee kan realiseren. Het landbouwvoertuig torst namelijk zo’n 17.000 kilo aan gewicht met zich mee, wat de snelheid beperkt tot een schamele 50 km/u.

Nieuwe recordtijd voor tractors

Het nieuwe snelheidsrecord voor trekkers op de Nürnburgring is nu dus aangescherpt en staat op 24 minuten en 50,57 seconden. Dat is een knappe tijd, maar wel voor verbetering vatbaar. De Trac VC is namelijk een conceptmodel wat betekent dat een beetje handige sleutelaar in staat moet zijn om ook dit record binnenkort te verpulveren.