Goede gewoontes zijn belangrijk. Het is immers een teken van beschaving en bovendien wil je liever niet bekend staan als ‘die gast die altijd…’ – vul hier zelf maar in wat je vies vindt. Ondanks dat we onszelf vaak zien als een frisse Freddy lijkt het er op dat we veel meer vieze gewoontes hebben dan we denken. We hebben het dan ook niet over scheten laten tijdens het eten of achteloos je neus gaan reinigen met je vingernagel. Vaak zijn het gewoon slordigheidjes. De zeven meest voorkomende misdragingen zetten we op een rij. Lees ze en vooral: leer ze af.

Vies beddengoed (en ondergoed)

Ooit gehoord van stafylokokken? Waarschijnlijk niet , maar ze zitten in je bed. Waarschijnlijk enkele honderden. Het leuke is dat als je er een gewoonte van maakt om je ondergoed in bed aan te houden, je een behoorlijke bijdrage levert aan de stafylokokken kolonie op je matras. Goed wassen van het beddengoed helpt. Slaap daarnaast lekker in je adamskostuum, scheelt een hoop bacteriën. Mocht je liever wel gekleed het bed in willen duiken, zorg dan dat je schoon ondergoed aan hebt.

Je eet de (ongekoelde) pizza van gisteravond

Die pizza van gisteren was net even iets teveel dus heb je nog zo’n kwart punt over. Bewust als we zijn van ons consumptiegedrag, gooien we het restant niet weg. Die bewaren we dus, lekker bezig. Op zich een goed idee, maar echt fris is het niet. Gelukkig kunnen we zo’n pizza dankzij talloze conserveringsmiddelen langdurig bewaren, dan geldt niet voor alles. Vochtige ingrediënten (op je pizza) zijn een vruchtbare bodem voor bacteriën. Grote kans dat jij die dus binnen krijgt. Wil je het voorkomen? Zet dan de overgebleven pizza gewoon in de koelkast.

gewoontes

Theedoek lekker vaak blijven gebruiken

Het klinkt heel voornaam om de theedoek niet al te snel bij de vuile was te gooien. Die kan immers best nog een ronde mee, bovendien verbruikt de wasmachine toch aardig wat stroom per wasbeurt. Dus gebruiken we die theedoek nog een keer. Tegen de tijd dat ie een beetje een luchtje krijgt is het tijd hem in de wasmand die gooien. Eigenlijk ben je dan al veel te laat. Hoe goed je ook afwast, die theedoek zit na één keer gebruiken al vol met bacteriën, inclusief E. coli bacteriën en salmonella. Daar kun je goed ziek van worden.

Onze tip: maak er een gewoonte van om twee theedoeken in gebruik te nemen. Je kan dan een theedoek langer laten drogen. Daarmee doodt je in principe al de meeste bacteriën.

Gebruikte gymkleding nog eens dragen

Als je als man zijnde een enigszins vuil sporthemd aan hebt, dan kom je er wellicht nog mee weg. Verstandig is het niet, want zo’n vervuild shirt is een populaire voedingsbodem voor verschillende bacteriën. Tada, nog één van je gewoontes die je zo spoedig mogelijk moet afleren. Want mocht je denken dat het meevalt: de kleding is zo slecht voor je huid dat je er zelfs acne aan over kunt houden, of nog erger, een schimmelinfectie. Het aantrekken van een schoon shirt is dus een kleine moeite en stukken frisser.

Koffie meermaals in dezelfde mok?

Heb je de koffie opgedronken? Grote kans dat je die mok niet opnieuw gaat afwassen. Die kan immers best nog een ronden met want ‘er heeft toch alleen maar koffie in gezeten’. Klopt, maar dat is geen garantie voor een bacterievrije koffiemok. Sterker nog, gebruik je melk en suiker in je koffie, dan is de kans levensgroot dat je bij de volgende slok van het zwarte goud ook duizenden bacteriën naar binnen werkt. Absoluut één van de gewoontes waar je vanaf moet. Geen refills als je gezond wil blijven.

Je maakt je telefoon nooit schoon

Tijd voor je ochtendbezoek aan de wc en om je niet te hoeven vervelen neem je je telefoon mee. Beetje filmpjes kijken of de mooiebillenmaandag van deze week nog eens doornemen. Allemaal prima, maar wat denk je dat er gebeurt met je telefoon? Talloze bacteriën verzamelen zich om jou en je telefoon heen. Natuurlijk was jij netjes je handen bij het verlaten van de badkamer, maar heb je er wel eens over nagedacht een schoonmaakdoekje over je telefoon te halen? Waarschijnlijk niet. Dus leuk en aardig dat extra beetje zeep bij je handen wassen, maar wanneer jij twee stappen buiten het toilet je telefoon pakt om een appje te sturen zitten de bacteriën natuurlijk gewoon weer waar je ze wegwaste. Goor.