Je auto is soms bijna je tweede huis. We rijden, slapen, eten en doen nog een hoop andere leuke of vieze dingen in onze auto. Al deze dingen zorgen er natuurlijk voor dat je auto af en toe een grote schoonmaakbeurt nodig heeft. Er zijn dan ook een hoop vieze auto-onderdelen die je liever te vaak dan te weinig schoonmaakt. Maar op welk onderdeel moet je nou het meest letten in deze tijd, wanneer het om hygiëne gaat?

Vieze auto-onderdelen

Een Brits laboratorium heeft naar een opdracht van Compare the Market uitgezocht welke vijf onderdelen nou het meest onder de bacteriën, virussen en allerlei andere viezigheid zit. Voor dit onderzoek gebruikte het laboratorium de vieze auto-onderdelen van tien verschillende voertuigen.  Alle onderdelen van de auto’s werden getest: de versnellingspook, het stuurwiel, de richtingaanwijzers, de veiligheidsgordel en stoel van de bestuurder, de voorruit, de deurgreep aan de binnenkant, het multimediasysteem en de achteruitkijkspiegel.

Volgens de resultaten van de monsters is het smerigste auto-onderdeel het multimedia-systeem inclusief touchscreen, ook wel ‘digital dash’ genoemd. En de cijfers liegen er niet om. Het is echt de koning van de vieze auto-onderdelen. Ter vergelijking werd er ook een monster genomen van een toiletbril in een willekeurig kantoorgebouw. De ‘digital dash’ was maar liefst 371 procent(!) vuiler. Op nummer 2 stond de schakelpook, gevolgd door de richtingaanwijzers. De handrem is het minst vieze auto-onderdeel.

vieze auto-onderdelen

Schoonmaken

Nu is het belangrijker dan ooit dat je jouw vieze auto-onderdelen goed schoon houdt. Maar hoe doe je dit nou het best? Volgens de Britse verzekeringvergelijker moet je ervoor zorgen dat je jouw auto regelmatig schoonmaakt met chemische reiniging, een stofzuiger en microvezeldoeken. Dit zorgt ervoor dat je veiliger rijdt op de weg en dat je minder risico loopt om ziek te worden. Wanneer je auto niet tip-top in conditie is, kan dit voor afleiding zorgen en zelfs tot potentiële ongelukken. Dus stay safe and clean your car!