Women

Schoonmoeders: Alles wat je moet weten over deze bijzondere wezens

Ben je geen vrijgezel meer, maar verliefd, verloofd, gelukkig getrouwd of ben je gewoon lekker aan het samenwonen, dan is de kans groot dat je ook een schoonfamilie hebt. Op zich niks mis mee, ware het niet dat je schoonfamilie  je in de schoot wordt geworpen. De enkele geluksvogel daargelaten, is vooral de schoonmoeder vaak de reden tot een welgemeende klaagzang.

De schoonmoeder als inspiratiebron voor grappen

De schoonmoeder is vaak het mikpunt van flauwe grappen. Toch zit er een kern van waarheid in. De schoonmoeder is niet zelden de aanleiding voor tal van discussies binnen de relatie. Of dat geheel terecht is durven we niet te zeggen. Om het fenomeen van de schoonmoeder in een breder perspectief te plaatsen hebben we in ieder geval een aantal bijzondere feiten over het minst populaire familielid opgezocht.

Schoonmoeder heeft invloed op je relatie

Je schoonmoeder heeft een behoorlijke invloed op je relatie. Noem het bemoeizucht of betrokkenheid. Kan je het goed vinden met jouw schoonfamilie, dan is de kans dat je relatie succesvol verloopt bijzonder groot. Kan je partner het niet zo goed vinden met jouw ouders, dan ligt er eerder een relatiebreuk in het verschiet. De reden: je partner zal de goede bedoelingen van je moeder niet kunnen waarderen en het eerder als vorm van ongewenste bemoeienis zien.

Stress door schoonmoeder

De (slechte) relatie met de schoonmoeder kan voor stress zorgen. Opvallend genoeg geeft 60 procent van de vrouwen aan dat ze veel stress ervaart door de relatie met de schoonmoeder. Bij de mannen is dat percentage aanzienlijk lager. Slechts 15% geeft aan dat de schoonmoeder een regelrechte stressfactor is. Waar dat verschil dan precies door komt is niet helemaal duidelijk.

De schoonmoeder en het geheim van een goede relatie

Is het belangrijk voor je om je gelukkig te voelen, zorg dan voor een goede relatie met je schoonmoeder. Kun je er wel goed mee opschieten, dan is de kans namelijk groot dat je zelf ook lekkerder in je vel zit. Het lijkt misschien geen essentieel iets voor je relatie, maar kan van grote invloed zijn.

Hartaandoeningen

In sommige gevallen reikt de invloed van de schoonmoeder behoorlijk ver. Woon je als stel bijvoorbeeld bij je ouders in huis, dan is er sprake van een verhoogd risico op hartaandoeningen bij je vrouw of vriendin. Het blijkt dus niet een verzonnen conflict te zijn. De relatie met een schoonmoeder kan ook op je lichaam van zeer grote invloed zijn. Woon je daarentegen met je partner zelfstandig, dan is dit verhoogde risico meteen weer verdwenen.

Meer kinderen met een (schoon)moeder in de buurt

Mensen die als getrouwd stel bij de (schoon)moeder in de buurt wonen krijgen gemiddeld meer kinderen. En niet alleen dat, het lijkt er op dat het leeftijdsverschil tussen de kinderen ook nog eens lager ligt.

‘Schoonfamilie’ komt uit de Franse taal

Heb je je ooit afgevraagd wie in hemelsnaam de term schoonfamilie heeft bedacht? Wel, je mag de Fransen bedanken. Het is namelijk afkomstig van de woorden ‘beau’ en ‘belle’. In dit geval heeft schoon niet de betekenis van fris of gereinigd, maar van ‘goed’. Die reminologie wordt al sinds de dertiende eeuw gebruikt. Waarom dan wel het woord ‘zwager’ voor broer van je partner en geen ‘schoonbroer’? Goede vraag! Het woord ‘zwager’ is afkomstig van het oud-Germaanse woord swere of sweer. Zo had je voor de dertiende eeuw ook andere woorden om je schoonfamilie mee aan te duiden. Zo gebruikte men swegerheere om de schoonvader mee aan te duiden en ook sweger (schoonmoeder) en swegers (schoonzuster) waren in gebruik. Van die woorden is enkel de benaming ‘zwager’ in gebruik gebleven. De term ‘schoonbroer’ wordt in het Nederlands zelden gebruikt, in tegenstelling tot het Vlaams waar het juist wel gangbaar is.

Gek verhaaltje: schoonmoeder en -dochter zijn een en dezelfde

Een schoonmoeder is al een ding, maar als je schoonmoeder ook nog eens je schoondochter is, wordt het wel erg ingewikkeld. Het klinkt dus complex, maar het is wel de realiteit in het geval van Bill Wyman, de basgitarist van de Rolling Stones. In 1989 trouwde hij met Mandy Smith. Haar moeder, Patsy Smith, trouwde vier jaar later met de zoon van Wyman. Simpel, maar nu komt het. Patsy Smith werd dus door het huwelijk van Bill met Mandy de schoonmoeder. Door het huwelijk van Patsy met de zoon van Bill, werd zij ook zijn schoondochter. Klinkt lastig, maar erg lang heeft de situatie niet geduurd. De huwelijken zijn inmiddels ontbonden.

Bron: Quest