Het is allang geen geheim meer dat je met gamen bakken met geld kunt verdienen. Inmiddels zijn er ontelbaar veel professionele gamers en kunnen ze zelfs worden overgekocht. Maar hoeveel verdient professioneel gamer eigenlijk? Wij zochten het uit.

Geld verdienen met gamen

Vooral met FIFA, Rocket League, Fortnite en veel fantasy pc-games als League of Legends is enorm veel geld te verdienen. Gamers strijden individueel of in teams om de winst. Dit kan in competitieverband zijn of in toernooien met hoofdprijzen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Het is heel simpel: des te beter je bent, des te meer je verdient. Tegenwoordig zijn er zelfs Europese en wereldkampioenschappen voor verschillende games. Tijdens zulke toernooien verdienen gamers heel veel geld.

hoeveel verdient een professionele gamer

Hoeveel verdient een professionele gamer?

Je hebt het misschien nog niet door, maar eSports is echt big business. Hoeveel professionele gamers verdienen, hangt af van hun prestaties, waar ze vandaan komen en of ze individueel of in teamverband spelen. Een ‘teamgamer’ in de Verenigde Staten verdient gemiddeld zo’n 105.000 per jaar. In Europa ligt dat salaris iets lager, maar met 81.000 euro per jaar mogen de teamgamers echt niet klagen. Speel je alleen, dan kun je uiteraard op veel meer geld rekenen. Als individuele gamer moet je het vooral hebben van deelnames aan competities en (online) toernooien. Zo ging de wereldkampioen FIFA in 2019 met 250.000 euro naar huis en is er jaarlijks meer dan 45 miljoen euro te verdienen met Fortnite. Zo zijn er nog tientallen andere games waar een dikke vetpot mee te verdienen is. Gemiddeld verdient een professionele gamer tussen de 20.000 en 200.000 euro per jaar, maar de prijzengelden en inkomsten verschillen enorm per gamer.

wat verdient een professionele gamer

Rijkste gamer ter wereld

De top 30 rijkste professionele gamers bestaat volledig uit Dota 2-spelers. Dat laat zien dat een redelijk onbekend spel, enorm veel geld kan opleveren. De rijkste gamer op aarde is Johan ‘N0tail’ Sundstein. Hij heeft met het spelen van Dota 2 meer dan 6,8 miljoen dollar verdiend. Daarmee staat hij een straatlengte voor op de best verdienende Fortnite-gamer Harrison Chang, die ‘maar’ 2 miljoen dollar heeft verdiend.