Other

Zo gaat de politie de pakkans vergroten in 2022

politie pakkans vergroten slim

Natuurlijk is het best lekker om even flink gas te geven als de verkeerssituatie het toelaat. Ook even de telefoon aannemen als je aan het rijden kan verleidelijk zijn. Zeker als je zzp’er bent wil je geen gesprek missen. Toch is het niet verstandig om bewust de regels te overtreden. Terwijl je denkt dat voor dergelijke kleine overtredingen de pakkans minimaal is, blijkt de politie anno 2022 opeens een stuk slimmer te zijn dan je denkt.

Pakkans vergroten

Nu de maximumsnelheid is verlaagd naar 100 km/u is het oppassen geblazen. Voor je het weet ligt er na een aantal weken een fijne brief op de mat met de mededeling dat je jouw zuurverdiende euro’s mag gaan aftikken. Natuurlijk zijn er verschillende apps die je kunnen waarschuwen voor flitsers, maar de tijden zijn helaasveranderd. De flitspalen bestaan nog steeds, maar de verkeerspolitie is inmiddels een stuk slimmer geworden om de pakkans te vergroten. Zo gebruikt oom agent nu ook onherkenbare wagens om niets vermoedende bestuurders te betrappen. Wil je de politie dus nog steeds te slim af zijn, houdt je dan gewoon aan de regels.

Smart cams en meer slimme gadgets

De portefeuillehouder verkeer van de Nationale Politie, Paul Broer, zegt dat de pakkans in 2022 beduidend hoger is dan voorheen. Dat komt niet doordat men nu opeens veel intensiever staat te controleren, maar door het gebruik van slimme opsporingstechnieken. Zo zet men nu ook slimme camera’s in om je in de gaten te houden. Dan hebben we het niet om het meten van de snelheid, maar het controleren van je gedrag in de auto. Dergelijke Mono-cams ‘zien’ bijvoorbeeld dat je stiekem toch met de smartphone in je hand aan het rijden bent. Behalve het inzetten van zo’n smartcam, gebruikt de politie nog meer slimme technieken om je in de gaten te houden en wanneer nodig, om je te bekeuren. Kijk maar naar het volgende lijstje met technieken waarmee de politie de pakkans vergroot:

  • Slimme camera’s in ski- of bagageboxen of in fietstassen op/achter een auto;
  • Slimme camera’s in topkoffers van motorfietsen;
  • Mono-cam op viaducten;
  • Rijdende snelheidshandhaving.

De oplossing: houd je aan de regels

Mocht je dus buiten de vakantieperiode een automobilist achter je hebben met een skibox, ga er dan gerust vanuit dat dit een overijverige wetsdienaar is. Uiteraard doet men dat niet om jou te pesten, maar om het verkeer veiliger te maken. Dat is overigens hard nodig. Zo steeg het aantal verkeersongevallen in 2021 met 8 procent en waren er 1.302 slachtoffers met zware verwondingen te betreuren. Ook het aantal lichte ongevallen met enkel blikschade vertoonde een stijgende lijn. Zo waren er in 2020 nog 63.649 ongevallen, in 2021 steeg dit naar 68.704.

Foto’s: Martijn.