Weet je nog, toen iedereen het over de PlayStation 4 had? In 2013 kwam hij uit en er gingen meer dan 100 miljoen consoles over de toonbank. Het is nog steeds de populairste console die nu gebruikt wordt en niet voor niks. De spelcomputer kon hele goede prestaties leveren, maar nu de specificaties van de  PlayStation 5 bekend zijn, kunnen we ze echt gaan vergelijken.

Niet te vergelijken

Het is bijna oneerlijk om de nieuwe PlayStation 5 te vergelijken met zijn jongere broertje. Het is in de specificaties goed te zien dat de technologische ontwikkeling in de afgelopen jaren hard is gegaan. De PC-gaming was al erg geavanceerd, maar op een console is het toch anders. Daarom is er nu met de PS5 net als met de Xbox Series X stappen gezet om ultrasnel en krachtig te kunnen gamen met je console. Op bijna elk vlak worden de capaciteiten verdubbeld vergeleken met de PS4.

playstation 5

Nieuwe harde schijf in de Playstation 5

Één van de grootste en belangrijkste veranderingen ten opzichte van de PS4 is dat er geen HDD harde schijf maar een SSD-kaart in zit. Dit zorgt ervoor dat de console twee tot drie keer zo snel werkt en de laadtijden een heel stuk korter zijn geworden. Waar je eerst nog absurd lang moest wachten op een spel, zijn die tijden voorbij met de PlayStation 5. De kloksnelheid van de processor is namelijk verdubbeld. Dit in combinatie met een dubbel zo groot RAM geheugen en een bandbreedte die 2,5 keer zo groot is.

Absurde resolutie

Dacht je dat je scherp beeld had met de PS4? Met de PlayStation 5 kun je het gevoel krijgen dat je ín het spel zit omdat het zo scherp is. Van je oude console ben je een kwaliteit van maximaal 60fps en 1080p gewend. Dat is een schijntje voor zijn opvolger. Daarbij kun je spelen met en genieten van 120fps en 4K beeldkwaliteit. Dat kan nog eens worden uitgebreid naar 8K. Zorg dat je je vingers er niet aan snijdt.

Voor de mensen die van getallen houden hebben we het even in een overzichtelijk schema neergezet:

PlayStation 5 PlayStation 4
CPU AMD Ryzen “Zen 2” AMD “Jaguar”
8 Cores / 16 Threads 8 Cores / 8 Threads
Variabele frequentie, tot 3.5 GHz Tot 1,6 GHz
GPU Custom RDNA 2 GPU Custom Radeon GCN GPU
Variabele frequentie tot 2.23 GHz (10.3 TFLOPS) 800 MHz (1.84 TFLOPS
36 Computing Units 18 Computing Units
System Memory GDDR6 16GB GDDR5 8GB
448GB/s Bandwidth 176 GB/s Bandwidth
Opslagruimte 825 GB SSD 500 GB HHD
Bandbreedte opslag 5,5 GB/s (ruw), 9GB/s (gecomprimeerd 3 GB/s
Video out 4K@120fps, 8K@variabele refresh rate 1080p@60fps