Wachten op ‘de grote twee’ nieuwe consoles doen we al een tijdje, maar, daar komt als alles volgens planning loopt dit jaar nog een einde aan. Zowel de Xbox Series X, als de PlayStation 5 maken dit kalenderjaar nog hun entree op deze wereld. Dit zijn de vijf tofste dinghen die we nu weten over de Xbox Series X.

Doei Xbox One, hallo Xbox Series X

De tijd van de nieuwe game-consoles komt er aan en wij kunnen niet wachten. De exacte releasedatum van de Xbox Series X is nog niet bekend, maar dat het rond de feestdagen van 2020 is dat staat vast. In tegenstelling tot Sony (die over de PlayStation 5 nog stijf de kaken op elkaar houdt) heeft Microsoft al wel het één en ander losgelaten over wat we kunnen verwachten van de nieuwste creatie. Dit zijn de vijf tofste details van de nieuwe Xbox Series X.

1. Fast-loading door SSD

Speciaal voor het snellere laden van games heeft Microsoft een SSD in de Xbox Series X geplaatst. Het zou dan ook “de snelste, meest krachtige console ooit” gaat worden, die “een nieuwe lat legt voor performance, snelheid en compatibiliteit”.

2. Uit te breiden opslagruimte en een bizar groot geheugen

De Xbox Series X heeft -niet schrikken- maar liefst 1 TB interne opslag. Klinkt oneindig, maar wanneer je games van 100 GB gaat downloaden ga je er sneller doorheen dan je denkt. Neem dan ook even mee dat toekomstige games waarschijnlijk alleen nog maar grotere bestanden worden en de 1 TB klinkt al iets minder imposant dan eerst. Om dit op te lossen slaat Microsoft de handen ineen met Seagate om de opslag verder uit te breiden (optioneel). Via een port aan de achterkant van de console kun je gemakkelijk een extra 1 Tb toevoegen aan je opslagruimte. Dit wordt mogelijk nog meer in de toekomst, maar voor nu kun je met 2 TB écht wel flink vooruit.

Xbox Series X

3. Meerdere games draaien op hetzelfde moment

Met de Xbox Series X zal het niet alleen mogelijk zijn een game te pauzeren en na een tijdje verder op te pakken (wat we al kennen uit de Xbox One), je kunt nu ook meerdere games on hold laten staan. Zo switch je gemakkelijk tussen je favoriete spellen en ga je overal verder waar je gebleven was. Check in onderstaande video hoe dat er uit ziet.

4. Het ‘Operating System’ is onveranderd

Why change a winning team? Dat dachten ze bij Microsoft ook en hebben dan ook weinig (tot niets) veranderd aan het operating system van de oude Xbox One ten opzichte van de Xbox Series X. Behalve een beetje extra snelheid, maar daar horen we natuurlijk niemand over klagen.

5. De nieuwe controller is de droom

Als we kijken naar de nieuwe controller van de Xbox Series X dan zien we eigenlijk een geëvolueerde versie van de oude, uit 2013. De plaatsing van de knoppen en de thumbsticks blijven nagenoeg hetzelfde. De Dpad daarentegen (je weet wel dat plusvormige knopje) ondergaat een ware transformatie en heeft iets weg van de Xbox One Elite Dpad. De kabelaansluiting is aan de bovenkant en wordt ook geüpdatet naar een USB C ingang.