Food & Drinks

Zo maak je zelf de perfecte Espresso Martini

espresso martini

Een Espresso Martini is een drankje met geschiedenis, en in jouw keuken een drankje met toekomst. Het is de perfecte combinatie van koffie en drank, cafeïne en alcohol. En je kunt het gewoon thuis maken en serveren aan je vrienden en andere gasten, alsof het je geen enkele moeite kost.

Het verhaal achter de Espresso Martini

In de jaren ’90 werd het al veel gedronken, totdat het even een dipje kreeg. Nu krijgt de Espresso Martini meer en meer aandacht en wordt hij vaker besteld. Maar als je geen zin hebt om er speciaal voor naar een bar te gaan waar ze hem hebben, kun je hem prima zelf maken. Wacht maar tot je dit je gasten laat proeven.

Grappig detail: er zit geen Martini in een Espresso Martini. Het heet alleen maar zo omdat je het uit een Martini glas drinkt, zoals het hoort. Dat is weer eens wat anders dan de Oranje cocktails die je met Koningsdag kunt maken.

Het recept voor een Espresso Martini

Heb je een date om indruk op te maken? Of komen er vrienden langs die je wil verrassen met een lekkere afzakker, check hier hoe je de perfecte Espresso Martini maakt.

Ingrediënten:

  • 25 ml wodka
  • 25 ml koffielikeur naar keuze
  • 1 tl suikersiroop
  • 40 ml net gezette espresso
  • Een handje ijs
  • 1 snufje zout
  • 3 koffiebonen

Je maakt de Espresso Martini eigenlijk niet zo moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen om een cocktail te maken is goed shaken. Doe de wodka, koffielikeur, espresso, siroop en zout in de shaker en shake er maar op los. Het ijs doe je er ook bij, zodat alles gelijk heel erg koud wordt. Pas als de shaker zó koud is dat je hem niet meer vast kunt houden, schenk je de Espresso Martini door een zeef in een glas. Het liefst is dat een martini-glas dat je al gekoeld hebt.

Om de cocktail af te maken doe je een garnering die een symbolische betekenis heeft. De drie koffiebonen staan niet voor niks op de ingrediëntenlijst. Die staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. En dat is precies wat je terugproeft als je een zelfgemaakte Espresso Martini drinkt.