Willie is weer een jaartje ouder en dat zou reden genoeg zijn voor een flink nationaal feestje. Met deze vijf oranje cocktails maak jij Koningsdag nóg feestelijker.

Oranje cocktails

Koningsdag in een notendop: met veel te veel mensen op een krappe brug staan, met harde muziek en wat alcoholische versnaperingen in je hand. Of beter gezegd: met oranje cocktails aan de lip.

Met deze vijf oranje cocktails zit je in ieder geval op het gebied van drank helemaal gebakken voor de rest van de dag. Hoe je het feestje verder invult, dat is aan jou. Cheers Willie!

1. Mimosa

We beginnen met een makkelijke waar je slechts twee ingrediënten voor nodig hebt. Men neme wat (verse) sinaasappelsap en een fles bubbels (kan prosecco of cava zijn, maar ook champagne mocht je er echt een feest van willen maken). Schenk twee gelijke delen in een champagneglas, roer kort door elkaar en je bent voorzien van een heerlijke oranje cocktail.

2. Aperol Spritz

Een andere klassieker onder de oranje cocktails is de Aperol Spritz. Deze zomerdrank is net als de mimosa in een handomdraai gemaakt. De fles Aperol koop je gewoon bij de super, verder heb je enkel bruiswater en prosecoo nodig. Wat ijsblokjes maken het geheel echt af. Zo maak je hem:

  • Vul een groot glas bijna helemaal met ijs
  • Voeg drie delen prosecco toe (cava mag ook), 2 delen Aperol en 1 deel bruiswater
  • Maak hem af met een schijf sinaasappel

3. Negroni

Van twee toegankelijke drankjes stappen we over naar een iets moeilijkere qua smaak. Je houdt er van of je haat het, maar de Negroni is al jaren een klassieker onder de (Italiaanse) cocktails. Je hebt het een en ander nodig, maar dan krijg je ook wat. Zorg dat je Gin, Martini Rosso en Campari hebt. Giet van elke alcoholsoort 30 ml in een glas, roer hem goed door en serveer met ijs en een schijfje sinaasappel.

4. Penicillin

De Penicillin is de perfecte cocktail voor iedereen die al een klein katertje heeft opgelopen van een improvisatie-koningsnacht gisteravond. Deze rokerige, kruidige cocktail van whisky, gember en honing is precies wat je in dat geval vandaag kunt gebruiken. Wat je nodig hebt is: 60 ml Johnnie Walker Red Label Whisky, 30 ml citroensap, 20 ml gembersiroop, 5 ml honing, 1 druppel Angostura Bitters, 5 ml rokerige Schotse whisky en 1 sinaasappelzest. Zo maak je hem:

  • shake alle ingrediënten behalve de rokerige whisky en de sinaasappelzest
  • Schenk de drank via een zeefje (strainer) in een whiskyglas
  • Druppel de rokerige whisky erop en garneer met de sinaasappelzest

5. Tequila Old Fashioned

En dan een klassieker in een ander jasje. De Old Fashioned, maar dan met Tequila is de laatste van deze lijst aan oranje cocktails. Wat je nodig hebt is: 60 ml Tequila, 5 ml agavesiroop, 2 druppels Angostura bitter en 1 sinaasappelzest. Je maakt hem zo:

  • Vul een whiskyglas met ijsblokjes
  • Voer alle ingrediënten toe en roer het zachtjes door elkaar
  • Garneer met sinaasappelzest en je bent klaar voor Koningsdag 2020.

Zorg voor een goede bodem

Ga je nou één (of allemaal) van bovenstaande oranje cocktails uitproberen vandaag, zorg dan dat je een goede bodem hebt gelegd. Wil je helemaal in oranje-stijl blijven? Kijk dan eens tussen deze nacho-recepten. Gruwelijk lekker én oranje.