‘Boos worden heeft niet zoveel zin’ als antwoord op je onwerkelijke frustratie na het verliezen in FIFA. Bekend zinnetje? Waarschijnlijk wel. Irritant zinnetje? Zeker. Toch heeft boos worden inderdaad geen zin, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek. Gamers die vaak boos worden tijdens het spelen van een game gaan er niet plotseling door winnen. Het zou dus slim zijn om je emoties in bedwang te houden en je energie te gebruiken om je concentratie op peil te houden.

Boos worden tijdens gamen

E-sports worden steeds populairder en daarmee ook de prijzen die je kunt winnen. Inmiddels gaan er miljoenen euro’s in om en is het verbeteren van de prestaties dus lucratief. Een klein nadeel is dat met die toename van de concurrentie ook de frustratie toeneemt als het niet gaat zoals je wilt. Boos worden helpt echter niet. Wat wel helpt is een positieve mindset aan het begin van de wedstrijd. Hier maak je je winsten een stuk groter mee dan met het smijten van je controller.

boos worden

Emoties hebben impact op je prestaties

Emoties zijn belangrijk, maar als gamer kun je er maar beter geen last van hebben. Wetenschappers aan de universiteit van Stanford kwamen erachter dat de gemoedstoestand aan het begin van een game bepalend is voor de vraag of je gaat winnen of juist niet. Om dit te ontdekken werden 241 mannen gevolgd in de leeftijdscategorie van 18 tot 37 jaar oud. Ze lieten de deelnemers vijf voetbalwedstrijden spelen in FIFA 2019. Voordat de deelnemers daadwerkelijk gingen gamen, werden specifieke emoties opgewekt om zo te bepalen wat de impact was.

Je mindset bepaalt alles

Opvallend genoeg bleken positieve emoties juist de kans om te winnen te vergroten. Zo werd de tegenstander sneller verslagen en zat men een stuk beter in zijn vel. Met name gamers die vol enthousiasme aan de uitdaging begonnen, scoorden aanzienlijk beter. Zo was er sprake van meer doelpogingen en steeg ook het balbezit. Een positieve instelling zorgt er dus voor dat je een hogere kans om te winnen hebt. Wetenschappers hopen nu aan te kunnen tonen dat een positieve mindset ook bij andere sporten een duidelijk verschil kan betekenen. Ga je zelf vaak gamen, zorg er dan voor dat je humeur goed is, de rest volgt vanzelf.