Waar we lang dachten dat koffie een boosdoener was in de strijd tegen de kilo’s, blijkt uit nieuw onderzoek dat koffie de vetverbranding juist stimuleert. Dit is hartstikke goed nieuws voor alle koffiedrinkers!

Koffie stimuleert de vetverbranding

Er gaat niks boven een heerlijke bak koffie in de ochtend. Naast dat je er een bulk van energie van krijgt, stimuleert cafeïne volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Granada dus ook de vetverbranding. Je hoeft je voortaan dus niet meer schuldig te voelen als je nog een extra kopje koffie inschenkt. Maar uit eerder onderzoek kwam naar voren hoeveel kopjes koffie je maximaal per dag mag drinken.

koffie stimuleert vetverbranding

Onderzoek naar koffie drinken voor het sporten

De wetenschappers volgden een tijd lang een groep van vijftien mannen. Iedere dag deden de mannen precies hetzelfde. Zo trainden ze in de sportschool op onder andere een hometrainer, roeiapparaat en een hardloopband. Het enige verschil was dat de helft van de mannen een half uur van tevoren drie milligram cafeïne kregen toegediend. Dit is ongeveer dezelfde hoeveelheid als in een espresso. De andere helft kreeg een placebo. Wat blijkt? De groep mannen die koffie dronk van tevoren, had een hogere vetverbranding dan de andere groep.

Vet als brandstof

Dit effect kwam zowel bij de ochtendtraining als de middagtraining naar voren. Wel was het effect tijdens de middagtraining nog beter te zien. De onderzoekers constateerden dat je door cafeïne juist meer vet verbrandt dan suiker. Normaliter zou je namelijk eerst teren op suiker, maar na het drinken van een kop koffie voor een intensieve workout, verbrandt je lichaam eerder én meer vet.

koffie vetverbranding

Koffie of energiedrank?

Niet iedereen is natuurlijk fan van koffie. Daarom kun je cafeïne ook binnenkrijgen via pillen of kauwgom. Houd je nou liever van energiedrankjes? Zet dan de verschillen tussen energiedrank en koffie op een rij en check wat nou echt beter voor jou is.

koffie vetverbranding