Health

Wil jij je 30 jaar jonger voelen? Begin dan eens met sporten

regelmatig sporten gewoonvoorhem

“Mensen die regelmatig sporten hebben een lichaam dat dertig jaar jonger is dan hun leeftijd,” aldus onderzoekers in de Ball State universiteit in Muncie. Uit recent onderzoek is al gebleken dat mensen die regelmatig sporten gezondere spieren, een gezonder hart en een gezond immuun systeem hebben. Ook wijst nieuw onderzoek uit dat ‘niet sporten’ schadelijker is dan ‘roken’ of ‘diabetes’. Echter zijn deze onderzoeken altijd gedaan op professionele atleten, niet op sportieve stervelingen. De gezondheidsvoordelen van sporten lijkt nu dus nóg groter dan al gedacht.

regelmatig sporten

Het onderzoek is gedaan op mensen tussen de 50 en 70 jaar, die al 30 tot 50 jaar regelmatig sporten. Ook is een groep leeftijdsgenoten getest die niet heeft gesport in hun volwassen leven. Als laatste nog een groep twintigers. Bij alle drie de groepen is de flexibiliteit van het lichaam en de hoeveelheid haarvaten en enzymen in de spieren gemeten. Dit laatste indiceert de gezondheid van de spieren. De wetenschappers hadden verwacht dat jonge mensen de gezondste spieren hebben, gevolgd door de sportende ouderen, gevolgd door de ouderen die niet sporten, maar wat blijkt: Verrassend genoeg is dit niet het geval! De spieren van sportende ouderen zijn even gezond als die van de 25-jarige.

Kanttekening

Er moet een kleine kanttekening geplaatst worden bij dit onderzoek, waar het vooralsnog incompleet blijkt te zijn. Dit is namelijk een momentopname uit het leven van deze mensen. Onderzoekers moeten dezelfde groep mensen voor tientallen jaren testen om een écht betrouwbaar resultaat de wereld in te slingeren.

Het is ook niet duidelijk hoeveel van dit verschil in gezondheid het resultaat is van sporten, en hoeveel het resultaat van genen, dieet of andere factoren. Tevens moet nog onderzocht worden of dezelfde gezondheidsvoordelen bereikt kunnen worden door mensen die pas later in het leven gaan sporten. Desalniettemin zou dit weer een duwtje in de goede richting moeten zijn om van die bank af te komen! Het is toch fijn dat er nog meer voordelen aan sporten zit dan al gedacht? Of je nu twintig of vijftig bent: het is nooit te vroeg of te laat om te beginnen met hardlopen of krachttraining.

Bron: nytimes