Actueel

Nieuwe politieauto’s: Ford en BMW nemen het stuur over van Mercedes

nieuwe politieauto's

De Nederlandse politie maakt een gedurfde zet en ruilt de vertrouwde Mercedes in voor de kracht van Ford en BMW.

Waarom kiest Nederlandse politie voor nieuwe politieauto’s?

Waarom deze switch? Nou, laten we zeggen dat de politie geen fan is van stilstaan. Met Ford en BMW aan het roer kunnen ze leveringsproblemen vermijden, door de kansen te spreiden en zich niet op één automerk te richten. En dat is nog niet alles, mannen – de politie heeft de CO2-uitstoot in het vizier en gaat na de zomer op zoek naar elektrische opties om onze geliefde planeet te beschermen. Aan het eind van 2025 wordt er namelijk een derde elektrische auto aan het wagenpark van de politie toegevoegd.

Geslaagd voor de test

Maar voordat we inzoomen op de toekomst, laten we het hebben over het heden. De Ford Kuga en BMW X1 doorstaan met glans de politietesten, en dat is geen verrassing. Deze nieuwe politieauto’s zijn gebouwd om te presteren, net als jij. Technische specificaties? Check. Rijcomfort? Dubbelcheck. De agentschapstesten omvatten niet alleen snelheidstests, maar ook het comfort van de rit, het stuurgedrag en de reactie op verschillende omstandigheden. Ja, deze auto’s kunnen niet alleen snel accelereren, maar ze kunnen ook nog eens die bochten aan.

Keuze agent weegt zwaar mee

En nu komt het beste gedeelte, mannen. Deze auto’s zijn ontworpen met de agenten in gedachten. We weten dat een politieauto niet alleen een auto is – het is een verlengstuk van degenen die hem besturen. De eisen zijn hoog, en deze auto’s hebben de testen doorstaan van politieagenten van alle soorten en maten. Dat betekent dat zelfs als je de Hulk was, je nog steeds comfortabel achter het stuur kunt zitten en die boeven kunt achtervolgen zonder een spier te verrekken.

En raad eens? De politie luistert naar hun mannen. Hun feedback telt voor vijftig procent bij hun besluitvorming. Ze willen ervoor zorgen dat jij je werk goed en veilig kunt doen, terwijl je die straten veilig houdt.

Prijskaartje?

Een frisse wind waait dus door de toekomst van het politiewagenpark. Tegen 2025 zullen maar liefst 500 gloednieuwe elektrische BPV-auto’s de straten domineren. Deze elektrische vloot vertegenwoordigt een indrukwekkende 30 procent van het totale aantal politievoertuigen. Houd je vast, want na het zomerreces zal de aanbestedingsprocedure voor deze elektrische basispolitievoertuigen van start gaan.

Van januari 2025 tot december 2029 zal de politie een indrukwekkende order van maar liefst 1.110 Kuga’s en X1’s plaatsen. Deze wagens zullen niet alleen de politiekracht versterken, maar ook een nieuwe bladzijde inluiden voor het Nederlandse politiewagenpark.

De getallen spreken boekdelen: De kosten van deze ingrijpende wissel bedragen naar schatting tussen de 50 en 100 miljoen euro, zoals berekend door De Telegraaf.

Beeld: Politie.