Voeding is erg belangrijk in combinatie met sporten. Het zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt voor het sporten of dat je snel genoeg herstelt na het sporten. Een maaltijd met veel eiwitten of magnesium is bijvoorbeeld erg goed voor extra veel energie tijdens het sporten. Soms heb je niet de mogelijkheid om een goede sportmaaltijd samen te stellen en eet je iets wat voor de hand ligt. in dit geval zijn er een aantal dingen die je dan absoluut niet moet eten (of drinken) voor het sporten.

1. Muesli- of energierepen

Deze is erg gevaarlijk. Wij betrappen ons er zelf ook op. Even snel voor het sporten een tussendoortje uit de kast pakken, je zou denken dat dit voor meer energie zorgt. Maar nee, het geeft niet de juiste energie. Dit moet je juist niet eten voor het sporten. De repen bevatten veel suiker, daardoor zal je een korte energiepiek (suikerkick) ervaren. Deze suikerkick is echter maar van een (te) korte duur. Je zal daarna weer een kleine inkakker krijgen (suikerdip). Dit is niet goed voor wanneer je wil gaan sporten. Wil je nou wel een vluchtig reepje voor het sporten eten? Neem dan een eiwitreep, deze bevat wel de juiste energie waardoor je langdurig kan gaan sporten.

niet eten voor het sporten

2. Scherp of pittig eten

Jammer voor de pittige eters onder ons. Scherpe of pittige dingen kun je beter niet eten voor het sporten. Dit anti-sportvoedsel kan namelijk je spijsvertering verstoren, waardoor je maag of darmklachten kan krijgen tijdens je workout. Bovendien kan te pittig eten ervoor zorgen dat er maagzuur omhoog komt. Kortom allemaal dingen die je liever niet wil tijdens het sporten.

niet eten voor het sporten

3. Groene bladgroenten

Je zou vast niet verwachten dat dit ook in het lijstje van ‘dingen die je niet moet eten voor het sporten’ zou staan. Groenten zoals spinazie, andijvie en broccoli zijn toch hartstikke gezond? Ja klopt, en niet alleen gezond, ze bevatten ook veel voedingsvezels. Dat is juist het probleem. Teveel vezels kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en extra lichaamsgassen. Sporten met een opgeblazen gevoel is helemaal niet wat je wil. Je zal vast ook rare blikken krijgen wanneer je continu staat te ruften in de sportschool. Wij raden aan om deze groenten te verwerken in een smoothie of sapje, hierdoor kan je lichaam het sneller verteren.

niet eten voor het sporten

4. Gefrituurd voedsel

Even een snelle vette hap voor het sporten, je betrapt jezelf er misschien wel eens op. Dit is alleen uit den boze voor wanneer je gaat sporten. Gefrituurd voedsel bevat namelijk veel vet en zout. Dit kan ervoor zorgen dat je je sloom voelt tijdens de training. Bovendien kan het zorgen voor uitdroging. Gefrituurd eten is dus af te raden wanneer je bezig bent met het kweken van een goede body, en al helemaal iets wat je niet moet eten voor het sporten. Wil je nou echt graag een frietje eten? Doe dit dan na je training.

niet eten voor het sporten

5. Koolzuurhoudende dranken

Wat drink je nou voor- of tijdens het sporten? Nou, dus absoluut geen koolzuurhoudende dranken. Cola, sinas, cassis of een energiedrankje… Allemaal dingen die je echt niet moet drinken voor het sporten. Het kan bij sommigen namelijk maagkrampen veroorzaken, ook kan er maagzuur door omhoog komen. Voor mensen met gevoelige darmen is het dus aan te raden om gewoon een flesje water te drinken. Ga je een lange workout tegemoet? Dan raden we je aan om een sportdrankje mee te nemen. Hier zitten veel suikers in. Zo wordt je glycogeenvoorraad aangevuld, waardoor je langer kunt sporten.

niet eten voor het sporten

Hopelijk neem je deze tips mee in je volgende trainingssessie. Geloof ons, je gaat echt verschil merken!