Food & Drinks

‘s Ochtends na koffie gelijk naar toilet? Hier komt dat door

koffie toilet

Het is voor velen een standaard ritueel. Wakker worden, ontbijten, koffie en dan linea recta naar het toilet. En dan bedoelen we niet voor een kleine boodschap. Op de een of andere manier gebeurt dat altijd nét nadat de kop koffie op is. Soms zelfs al tijdens het drinken. Maar hoe kan het nou dat je bakkie pleur er zo snel voor zorgt dat de drang om naar het toilet te gaan opeens komt opspelen?

Sprintje naar de wc’s

Voor sommigen is het met een sigaret erbij, roken versnelt immers de stoelgang. Maar heel veel anderen hebben dat niet eens nodig om de darmen op gang te krijgen in de morgen. Eén of twee koppen koffie moet genoeg zijn om de wc op de proef te stellen. De koffie stelt je ook bijna nooit teleur, elke ochtend is het weer raak: een lege koffiemok en GELIJK naar de wc. Het is geen toeval dat dat door de koffie komt.

Wat is het effect van koffie op jouw stoelgang?

Het zal je niet verbazen dat die plotselinge drang komt door de cafeïne die in de koffie zit. In een kop zit 80 tot 135 mg cafeïne en in een kop filterkoffie kan tot wel 175 mg zitten. Deze cafeïne zorgt voor activiteit in de darmen en dan specifiek het laatste deel van je darmkanaal. Dat zorgt ervoor dat het acute gevoel van nu naar de wc moeten direct na je bak komt opspelen. De samentrekkingen in je darmen raken over de toeren van je koffie. Een proces van cafeïne dat je ook nog eens kan helpen afvallen.

Wel van koffie, niet van cola

Nu zou je je kunnen afvragen waarom je niet gelijk naar de wc hoeft te rennen als je een glas cola drinkt. Dit komt doordat er een veel lagere concentratie cafeïne in cola zit die minder heftig op je darmen werkt. Verder is je dikke darm ‘s ochtends twee keer zo actief. Als je dan even lekker ontbijt met bijvoorbeeld wentelteefjes met rum of eggs benedict en een kop koffie drinkt, krijgen je darmen nog eens een boost en zal een bezoekje aan de kleinste kamer van het huis onvermijdelijk zijn.