Of je nu al een tijdje in een relatie zit, of dat het je net is gelukt die meid te scoren waar je al maanden lang je versiertrucs op losgooit: met een goed ontbijtje scoor je gegarandeerd punten. Eggs benedict zijn overal ter wereld te bestellen en dat is niet zonder reden. Het is lekker, voedzaam, warm en voldoet aan alles waar je ’s ochtends behoefte aan hebt. Naast koffie dan.

Eggs benedict

Voor voedseladvies kijken we graag in de richting van Jamie Oliver. Ook over eggs benedict heeft deze topkok een duidelijke mening: het beste ontbijt wat er is.  Hij legt ons dan ook maar wat graag uit hoe we de perfecte variant van dit populaire gerecht moeten bereiden. Volgens Jamie is het allereerst van cruciaal belang dat je de goede ingrediënten hebt. Warme, luchtige muffinbroodjes en de flinterdunne plakjes gerookte ham (van écht goede kwaliteit) maken nog voor je bent begonnen al een wereld van verschil.

eggs benedict

Hoe ga je te werk?

Verhit de oven tot 180 graden. Maak wat lenteuitjes schoon en snij ze in dunne ringetjes. Bak ze in een pan met wat olie en twee flinke handen spinazie. Gooi er wat peper en zout overheen en wacht tot de spinazie helemaal geslonken is. Knijp er nu wat citroensap overheen en dit gedeelte is klaar.

Dan is het tijd voor de saus voor je eggs benedict. Hiervoor laat je wat boter smelten in een kleine plan. Doe twee eierdooiers in een kommetje en verwarm deze au bain marie-stijl. Roer een eetlepel citroensap en mosterd door de dooiers. Doe dit zachtjes, je wil niet dat het gaat schiften. Terwijl je lief roert giet je de gesmolten boter erbij. Met een beetje azijn breng je het geheel op smaak en door hem op de pan met heet water te laten staan hou je de saus warm en vloeibaar.

eggs benedict

Inmiddels is de oven opgewarmd en kun je de broodjes verwarmen. Met de broodjes in de oven kun jij met de eitjes aan de slag. Hoe je die precies bereid is aan jou. Ga je voor makkelijk (of veilig, in het geval je indruk wil maken maar niet echt een keukenprins bent) kook ze dan gewoon. Zachtgekookt is dan wel de beste optie. Schaar jij jezelf onder de gevorderde eierbakkers, kies dan voor pocheren.

Opmaken en indruk maken

Nu is het een kwestie van de broodjes opensnijden, de spinazie en ham er over verdelen (de ham kan ook uiterst goed vervangen worden door bijvoorbeeld zalm) en de eitjes erop leggen. Finishing touch is de saus eroverheen en je bent klaar om het te serveren. Gegarandeerd punten scoren met dit ontbijtje.